«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Οδηγίες προς τους φοιτητές για να μετεγγραφούν από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ 2013

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή για τις μετεγγραφές των φοιτητών και σπουδαστών ετοιμάσαμε ένα χρήσιμο οδηγό που απαντά σε όλες τις απορίες των ενδιαφερομένων:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται μετεγγραφής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις Πανελλαδικού επιπέδου το Σχολικό Έτος 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέσεις εισαγωγής ΑΕΙ της ημεδαπής και εφόσον το ετήσιο εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2011 του δυνητικού δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, δεν ξεπερνά τις 7.500 ευρώ, κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεικές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθμόν Φ.151/122732/Β6 (ΦΕΚ Β΄1612/2010) παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων σε συγγενή Ά  ή ΄Β βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά υπήρξαν άνεργοι για 10 μήνες εντός του 2012, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πως ορίζεται το  κατά κεφαλήν εισόδημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά κεφαλήν εισόδημα εννοείται το μεικτό εισόδημα όπως αυτό βεβαιώνεται με την ετήσια φορολογική δήλωση, διαιρούμενο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας,  συνυπολογιζόμενων  και των προστατευόμενων μελών της. Π.χ. για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα 20.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3).  Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ το  κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5). Για μία εφταμελή οικογένεια με εισόδημα 45.500 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.500 ευρώ ( 45.500 διά 7).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού μπορεί κάποιος να μετεγγραφεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάποιος μπορεί να μετεγγραφεί μόνο σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτήν που επέτυχε κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012. Η αντιστοιχία ορίζεται με βάση την υπ΄ αριθμόν 67859/Β1/5.7.2006 του Υπουργού Παιδείας, όπως αυτή θα επικαιροποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγγραφής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:   Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί επίσημα στο site  του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Που μπορώ να πληροφορηθώ τις ασθένειες - παθήσεις που λειτουργούν  ως κριτήριο για τις μετεγγραφές; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    Η πλήρης λίστα των ασθενειών-παθήσεων που λειτουργούν ως  συμπληρωματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές θα ανακοινωθεί επίσημα στο site  του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι δικαιολογητικά οφείλει  δυνητικά να καταθέσει ο υποψήφιος για τη μετεγγραφή του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να είναι:
•    Εκκαθαριστικό  των εισοδημάτων του  2011.
•    Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012.
•    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
•    Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.
•    Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά.
•    Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Που υποβάλλεται η αίτηση μετεγγραφής ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αίτηση  μετεγγραφής κατατίθεται ηλεκτρονικά σε φόρμα που θα υπάρχει στο επίσημο site του ΥΠΑΙΘΠΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιός αξιολογεί την αίτηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αξιολόγηση της αίτησης θα πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΠΑ  θα γνωστοποιηθούν  με Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΙΘΠΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το ποσοστό των υποψηφίων που μπορούν να μετεγγραφούν ανά Τμήμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ποσοστό των μετεγγραφόμενων  δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ,των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής σειράς κατάταξης, όταν πρόκειται για Τμήματα της Περιφέρειας Αττικής ή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα που υπάρχουν στο υπόλοιπο της επικράτειας το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ,των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής κατάταξης. Ο ακριβής αριθμός ανά Τμήμα των υπό μεταφορά θέσεων, θα οριστεί από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε πόσα τμήματα μπορώ να κάνω αίτηση για μετεγγραφή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δύο Τμήματα, διαφορετικών Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, αρκεί να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ του Τμήματος εισαγωγής του κατά τις Πανελλαδικές   Εξετάσεις του 2011-12 και του Τμήματος για το οποίο υποβάλλει αίτηση. Ο επιθυμών να υποβάλλει αίτηση θα μπορεί να βρει την αντιστοιχία στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου2013  οπότε και θα επικαιροποιηθεί. Ο υποψήφιος κατά την αίτηση του θα δηλώνει την σειρά προτίμησης των τμημάτων στα οποία αιτείται την μετεγγραφή του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η  διαδικασία των μετεγγραφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε οι μετεγγραφέντες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο τμήμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά του ο επιλεγείς για μετεγγραφή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσοι από τους επιλεγέντες είναι ήδη φοιτητές σε κάποιο Τμήμα, καλούνται να προσέλθουν στο τμήμα φοίτησης τους για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους. Όσοι από τους επιλεγέντες είναι επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων του 2011-12 αλλά δεν προχώρησαν στην εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο είχαν εισέλθει  καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι χαρακτηρίζεται μετεγγραφή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετεγγραφή, με βάση τη νέα διάταξη, είναι η μεταφορά της θέσης εισαγωγής του φοιτητή / σπουδαστή, σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, με αυτό στο οποίο κατετάγη, με βάση της Πανελλήνιες εξετάσεις 2011-2012. Η μεταφορά της θέσης επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, όπως ορίζεται από την  αντιστοιχία τμημάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποιος χαρακτηρίζεται «επιτυχών»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Επιτυχών» χαρακτηρίζεται εκείνος ο οποίος συμμετείχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2011-2012 και κατέλαβε θέση σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. Ως τέτοιος, χαρακτηρίζεται ακόμα και αν τελικά δεν προχώρησε στην εγγραφή του στο τμήμα αυτό.

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΕΙ  ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤ΄ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
1.    Οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική φόρμα που θα υφίσταται στην Κεντρική Ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ. Η αίτηση αυτή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, για την ακρίβεια των αναφερομένων σε αυτή. Η δήλωση ψευδών γεγονότων επισύρει τις προβλεπόμενες νομικές κυρώσεις. Οι δικαιούχοι επιλέγουν με την υποβολή της αίτησης έως  δύο αντίστοιχα Τμήματα - Πανεπιστημίων για τους επιτυχόντες σε Πανεπιστήμια, και ΤΕΙ για τους επιτυχόντες σε ΤΕΙ - με το Τμήμα στο οποίο πέτυχαν,  στις Πανελλαδικού επιπέδου Εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012, στα οποία επιθυμούν να γίνει η μεταφορά των θέσεων τους. Η μεταφορά της θέσης αρχίζει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.
2.    Μετά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης ο δικαιούχος καλείται να επιβεβαιώσει τα δηλωθέντα στοιχεία. Μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ  προβαίνει στην επιβεβαίωση της παραλαβής της αίτησης.
3.     Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και αφού η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ αξιολογήσει αν ο αιτών εμπίπτει στα κριτήρια της διάταξης των μετεγγραφών,  δημιουργείται  η ομάδα των δυνητικών δικαιούχων  για τη μεταφορά της θέσης τους.
4.    Έκαστος υποψήφιος κατανέμεται   σε δύο Τμήματα τα οποία ο ίδιος έχει επιλέξει, με βάση  το κατά κεφαλήν εισόδημα του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του, κατά το  οικονομικό έτος 2011 και την 1η και 2η επιλογή, όπως αυτή δηλώθηκε κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
    Για παράδειγμα υποψήφιος με κατά κεφαλήν εισόδημα 2300 ευρώ  κατατάσσεται σε ανώτερη θέση επιλογής από κάποιο υποψήφιο με κατά κεφαλήν εισόδημα 2301 ευρώ.
5.    Σε περίπτωση που κάποιοι εκ των υποψηφίων κατατάσσονται στην ίδια θέση με βάση το εισοδηματικό κριτήριο,  τότε αποκτούν προτεραιότητα στην κατάταξη οι υποψήφιοι που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή  νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με κινητικά προβλήματα λόγω αναπηρίας άνω του 67%.
    Για παράδειγμα  αν υπάρχουν υποψήφιοι με κατά κεφαλήν εισόδημα 2300 ευρώ  και οι δύο αλλά που ένας εκ των οποίων είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με κινητικά προβλήματα λόγω αναπηρίας άνω του 67%, τότε αυτός και κατατάσσεται σε υψηλότερη θέση από αυτόν που έχει μόνο το εισοδηματικό κριτήριο.
6.    Σε περίπτωση  που κάποιοι εκ των υποψηφίων κατατάσσονται στην ίδια θέση με βάση των ανωτέρω τότε αποκτούν προτεραιότητα στην κατάταξη οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι κάτοχος πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου που φοιτά σε ΑΕΙ της ημεδαπής και βρίσκεται σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων ή ανήκουν στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
7.    Σε περίπτωση που κάποιοι εκ των υποψηφίων κατατάσσονται στην ίδια θέση βάση των ανωτέρω τότε αποκτούν προτεραιότητα στην κατάταξη οι υποψήφιοι  που έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή  νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με κινητικά προβλήματα λόγω αναπηρίας άνω του 67% ή  είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.
8.    Σε περίπτωση που κάποιοι εκ των υποψηφίων κατατάσσονται στην ίδια θέση βάση των ανωτέρω τότε αποκτούν προτεραιότητα στην κατάταξη οι υποψήφιοι που  είναι τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας  που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Νόμου 1897/1990.
9.    Σε περίπτωση που κάποιοι εκ των υποψηφίων κατατάσσονται στην ίδια θέση  παρά την αξιολόγηση όλων των ανωτέρω κριτηρίων τότε  αποκτούν προτεραιότητα στην κατάταξη οι δικαιούχοι που έχουν  τα περισσότερα μόρια εισαγωγής κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με βάση το τμήμα εισαγωγής του.
10.    Όταν πλέον ολοκληρωθεί η κατάταξη των υποψηφίων δικαιούχων  η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ, εφόσον κάποιος υποψήφιος έχει καταταγεί  στο τμήμα 1ης επιλογής του αλλά και σε αυτό της 2ης επιλογής του τότε τον διαγράφει αυτομάτως  από το τμήμα της δεύτερης επιλογής του.
11.    Οι έχοντες καταταγεί σε επιλέξιμη για μεταφορά θέση θα ενημερωθούν από το  site του ΥΠΑΙΘΠΑ σε  ποιο εκ των δύο Τμημάτων της επιλογής τους τοποθετούνται.
12.    Καλούνται να καταθέσουν τον φάκελο των δικαιολογητικών, με βάση τα οποία κατέστησαν επιλέξιμοι, για μεταφορά της θέσης τους.
13.    Όσοι από τους επιλεγέντες είναι ήδη φοιτητές σε κάποιο τμήμα καλούνται να προσέλθουν στο τμήμα φοίτησης τους για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους. Όσοι από τους επιλεγέντες είναι επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων του 2011-12 αλλά δεν προχώρησαν στην εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο είχαν εισέλθει  καλούνται να προσέλθουν στο τμήμα υποδοχής για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πώς υπολογίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα, ώστε ο φοιτητής και η οικογένειά του να γνωρίζουν αν πληρούν το κριτήριο αυτό και συνεπώς αν έχουν δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής
    Για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3). 
    Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα, π.χ. 30.000 ευρώ θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5).
    Για μία εξαμελή οικογένεια με εισόδημα π.χ. 35.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 5.833 ευρώ (35.000 διά 6)
Σε τι διαφέρει η συγκεκριμένη ρύθμιση από τις προηγούμενες;
Με την ρύθμιση αυτή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο μετεγγραφής υποψηφίων, γεγονός που ευνοεί αναλογικά τις πολύτεκνες οικογένειες και τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Πόσες επιλογές Σχολών η Τμημάτων μπορεί να έχει κάθε φοιτητής για να μεταφέρει τη θέση εισαγωγής του;
Έχει δικαίωμα δύο επιλογών για την αίτηση μετεγγραφής του. 
Πόσο σημαντική είναι αυτή η δυνατότητα;
Η δυνατότητα αυτή, αποτελεί την ίδια την ουσία της ρύθμισης τη μείωση δηλαδή των εξόδων διαβίωσης των φοιτητών. 
Έτσι συνεπώς, ο φοιτητής υποβάλει αίτηση όχι μόνο για τα Τμήματα του τόπου μόνιμης κατοικίας του ή της οικογένειάς του, αλλά και για οπουδήποτε πόλη κρίνει αυτός και η οικογένειά του, ότι  μπορεί να παραμείνει σε φιλικό ή συγγενικό σπίτι, κάτι που διευκολύνει τις σπουδές του, μειώνοντας το κόστος παραμονής στον τόπο σπουδών του.
Μετά το εισοδηματικό κριτήριο, υπάρχουν κάποια άλλα κριτήρια;
Μετά το εισοδημοτικό κριτήριο,  και σε περιπτώσεις που με την εφαρμογή του προκύπτουν περισσότεροι υποψήφιοι για μια θέση μετεγγραφής, υπάρχει μια σειρά κριτηρίων  κοινωνικού χαρακτήρα που «φιλτράρουν» τη δυνατότητα του δικαιούχου να μετεγγραφεί και διευκολύνουν - με αντικειμενικό τρόπο και με διαφάνεια  - την επιλογή του.
Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται μια σειρά προβλημάτων αναπηρίας, ασθένειες, ενώ αφορούν ανθρώπους που - όπως η σχετική ανάλογη νομολογία ορίζει - είναι θύματα τρομοκρατίας. 
Για πρώτη φορά επίσης, καθιερώνεται ως κριτήριο που ενισχύει το δικαίωμα μετεγγραφών για όσους έχουν δωρίσει ως δότες τα όργανά τους  για την διάσωση ανθρώπων με τους οποίους συνδέονται με Α η Β βαθμό συγγένειας  - όπως π.χ. ένας που έχει δωρίσει το νεφρό του για μεταμόσχευση στον αδελφό του η στην αδελφή του. 

Υπάρχει κάποιο άλλο ειδικό κριτήριο που  αξίζει να σημειωθεί;
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται για την ενίσχυση ανθρώπων που η οικογένειά τους υποφέρει από το φάσμα της ανεργίας . Ειδικότερο προστίθεται ως κριτήριο ενίσχυσης της επιλογής των φοιτητών το γεγονός να έχει κάποιος γονείς ή κηδεμόνες που έχουν συμπληρώσει αθροιστικά δέκα (10) μήνες ανεργίας ( ή 5 μήνες ο καθένας ) εντός του 2012.

Πως θα προσδιοριστούν οι διαθέσιμες θέσεις για μετεγγραφές για τους δικαιούχους φοιτητές;
Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων είναι 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα που εδρεύει στην περιφέρεια Αττικής και στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο το 15%  του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε Σχολές ή Τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια, καθώς σε αναλογία πληθυσμού από εκεί προέρχεται σημαντικά μεγάλος αριθμός φοιτητών και συνεπώς από εκεί αναμένεται να προκύψει μεγάλος αριθμός αιτήσεων όσων θέλουν να μειώσουν το κόστος διαβίωσης μεταφέροντας τη θέση εισαγωγής τους.          

Τι συμβαίνει εάν ισοβαθμούν δυο φοιτητές σε όλα τα κριτήρια;
Με βάση τα παραπάνω, δημιουργείται μια σειρά κατάταξης όσων πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, ώστε με πλήρη  διαφάνεια να γίνει η τελική επιλογή.
Όταν υπάρχει ισοβαθμία στο εισοδηματικό κριτήριο, τότε λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κοινωνικών κριτηρίων που αναφέρθηκαν προηγούμενα :
Για παράδειγμα, αν δύο φοιτητές έχουν  και οι δύο:
* πιστοποιημένα προβλήματα υγείας (κριτήριο 2),
* ενεργό αδερφό/η φοιτητή /τρια (κριτήριο 3)
* αδελφό/η με αναπηρία (κριτήριο 4)
τότε το τελικό κριτήριο είναι τα μόρια κάθε φοιτητή/φοιτήτριας στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Γιατί ισχύει το εκκαθαριστικό του 2011 και όχι του 2012; 
Γιατί τον Φεβρουάριο του 2013 που θα υποβληθούν και θα  εξεταστούν οι αιτήσεις, το εκκαθαριστικό του 2011 θα είναι το τελευταίο διαθέσιμο εκκαθαριστικό της οικογένειας. 
Πότε ξεκινά η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για μετεγγραφές;
Εντός του επόμενου μήνα, μετά την επικαιροποίηση της συνάφειας των Σχολών και μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την υποδοχή των αιτήσεων, που περιλαμβάνει και τον ορισμό των διαθεσίμων θέσεων και τη δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.    
Η έναρξη της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με ειδικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας. 

Γιατί επιλέγονται μόνο οι πρωτοετείς και όχι  και οι δευτεροετείς;
Σε κάθε μορφής ρύθμιση που επιτρέπει αναδιάταξη θέσεων εκπαίδευσης, και μάλιστα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, είναι αναπόφευκτο ότι μπαίνουν κάποια όρια που λειτουργούν και ως οροφή αντοχής των ΑΕΙ – ΤΕΙ για την υποδοχή πρόσθετων φοιτητών, καθώς και ως κριτήριο επιλογής των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν μας επιτρέπει <<παράθυρο>> για εκατοντάδες χιλιάδες μετεγγραφές, καθώς και τη δημιουργία πολύ μεγαλύτερου γραφειοκρατικού μηχανισμού αριθμού για την επιλογή. Με την ίδια λογική θα μπορούσαν άλλωστε να ζητήσουν μετεγγραφή και οι τριτοετείς και οι τεταρτοετείς και ούτω κάθε εξής.

Υπάρχει κάποια άλλη ρύθμιση που μειώνει το κόστος διαβίωσης για φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους;
Για να μπορέσουν οι επί πτυχίω φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το γρηγορότερο δυνατόν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους, καθιερώνεται μόνο για τη φετινή χρονιά η  4η εξεταστική περίοδος, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλουν. 

 
 
 
     ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
  ΕΚΠΑ:Ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα μέσω Διαδικτύου προς όλους τους πολίτες
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου