«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟ - ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ «40 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ 1972-2012» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ


vivliopnik8.2.13_1vivliopnik8.2.13_5cvall
Ένα βιβλίο με την ιστορία του ιερού ναού Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδας και τίτλο “40 Χρόνια Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης 1972-2012” κυκλοφόρησε πρόσφατα δια χειρός του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Χρ. Μανάβη και του Πρωτοπρεσβύτερου της Αγίας Σκέπης, Θεόφιλου Π. Φραγκουλίδη, το οποίο παρουσιάζεται σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ., στον Ιερό Ναό
 Αγίας Σκέπης.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Εκδότης Κοσμάς Πουγαρίδης, ο Δικηγόρος Ιωάννης Κούσης και ο π. Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Ανέστης Σπανίδης.
«Θεωρήσαμε ότι η συμπλήρωση των 40 χρόνων του ναού ήταν μια αφορμή για την έκδοση ενός επετειακού βιβλίου- λευκώματος, προκειμένου να μην ξεχαστούν όλοι αυτοί που συνέβαλλαν για την ανέγερση του μεγαλύτερου ναού της Πτολεμαΐδας, που θεμελιώθηκε από τον πρώην μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνο», δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που έφερε σε πέρας από κοινού με τον Πρωτοπρεσβύτερο του ναού της Αγίας Σκέπης π. Θεόφιλο Φραγκουλίδη.
Ευτυχώς, είπε, βρέθηκαν όλα τα ιστορικά στοιχεία του ναού και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με αποτέλεσμα στο βιβλίο- λεύκωμα να υπάρχει υλικό για το πως βρέθηκε το οικόπεδο (μέρος της έκτασης του παλαιού οικοτροφείου Πτολεμαΐδας), στο οποίο ανεγέρθηκε ο μεγαλόπρεπος και μεγαλύτερος σε χωρητικότητα ναός της Αγίας Σκέπης, από τα μεγαλοπρεπή εγκαίνιά του, την ανέγερση του μνημείου των Ηρώων στη μνήμη των αγωνιστών του ’40. Σημείωσε μάλιστα ότι αρχικά υπήρχε η σκέψη ο ναός να ονομαστεί «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», αλλά με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 αλλά και διότι το σημείο εκείνο αποτελούσε πέρασμα του 28ου Συντάγματος στον πόλεμο του ’40 αποφασίστηκε τελικά να ονομαστεί ναός της Αγίας Σκέπης.
Ο π. Θεόφιλος εξέφρασε την μεγάλη χαρά και συγκίνησή του γιατί συνέβαλλε στην καταγραφή της ιστορίας του ναού της Αγίας Σκέπης, του ναού που γνώρισε ως παιδάκι πριν 38 χρόνια όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά με τον παππού του, αλλά και γιατί έπαιζε σαν παιδί σε αυτή τη γειτονιά, με αποτέλεσμα να έχει ζήσει από κοντά τα διάφορα στάδια ανέγερσης του ναού.
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου, είπε ο π. Θεόφιλος, ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και αμέσως άρχισε η συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων και φωτογραφιών από λατρευτικές εκδηλώσεις στο ναό, ενώ το βιβλίο καλύπτει στιγμές από όλα τα χρόνια του ναού.
Οι δημιουργοί του βιβλίου- λευκώματος εξέφρασαν επίσης τη χαρά τους διότι μέσα από την καταγραφή του υλικού για τα 40χρονα του ναού της Αγίας Σκέπης, καταγράφεται ταυτόχρονα και ένα μέρος της ιστορίας της πόλεως της Πτολεμαΐδας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο π. Θεόφιλος, “τσιγκλάει” τον π. Νικηφόρο να αρχίσει τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου, που να αφορά αυτή τη φορά την ιστορία του ναού του Αγίου Ιωάννη, καθώς «συμπληρώθηκε το πάζλ με την ιστορία των ναών της Κάτω Πτολεμαΐδας και είναι καιρός να καταγραφεί και η ιστορία ενός από τους παλαιότερους ναούς της Πτολεμαΐδας, του Αγίου Ιωάννη».


ΚΕΙΜΕΝΟ: Ρόη Βασβατέκη
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Εφημερίδα "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ"
Διαβάστηκε: 10 φορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου