«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι φοιτητές μας θα εγκαταλείψουν τις σπουδές ή θα στραφούν στα Κολλέγια, εξαιτίας ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Είναι περισσότερο από προφανές ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση θα οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και ένα μέρος από αυτούς να στραφούν στα τοπικά ιδιωτικά κολλέγια, εξαιτίας του ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ τοπνίζει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιοδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του ΕΣΕΠ του ΑΤΕΙΘ, στη συνεδρίασή του στις 1/2/2013, καταγγέλλει την
επιχειρούμενη συρρίκνωση του Ιδρύματος από το Υπουργείο Παιδείας.
Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο αναφέρεται στον «εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας», δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας.
Το σχέδιο αυτό εξυφάνθηκε εν κρυπτώ με στόχο την καταστροφή της Ανώτατης
Εκπαίδευσης (και ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της) παρά την αναδιάρθρωσή της. Προηγήθηκαν οι δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, η απόλυση του μεγαλύτερου μέρους του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού (ιδίως στα ΤΕΙ), το πάγωμα των διορισμών των εκλεγμένων μελών Διδακτικού Προσωπικού καθώς και η απαγόρευση προκήρυξης νέων θέσεων.
Το Υπουργείο Παιδείας, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις που έδινε στα εκλεγμένα
συνδικαλιστικά και θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας, δεν έθεσε ποτέ προς διαβούλευση το σύνολο των ακαδημαϊκών κριτηρίων, με τα οποία θα μπορούσε να γίνει μία μελέτη αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προς όφελος των σπουδών, της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Αντί αυτού προχώρησε στην κατ’ ευθείαν ανακοίνωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και ιδρυμάτων, αναφερόμενο σε γενικόλογες διαπιστώσεις περί γεωγραφικής διασποράς των ιδρυμάτων, αναντιστοιχίας προγραμμάτων σπουδών και διδακτικού προσωπικού, έλλειψης υποδομών και ανακολουθίας γνωστικών αντικειμένων με εθνικούς στόχους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις αυτές όχι μόνο δεν βασίζονται σε σοβαρά ποιοτικά και μετρήσιμα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν σέβονται ούτε καν τα ασαφή κριτήρια/διαπιστώσεις που αναφέρονται στο εισαγωγικό μέρος του σχεδίου «Αθηνά».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η αναδιάρθρωση αυτή βασίζεται σε κριτήρια καταστροφής και όχι ακαδημαϊκά αποτελεί το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).
Το ΑΤΕΙΘ είναι ένα μεγάλο ίδρυμα, με ιστορία δεκαετιών, με τμήματα καταξιωμένα για την επιστημονική και τεχνολογική τους αυτοτέλεια, με ολοκληρωμένα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών τα οποία παρακολουθούν χιλιάδες φοιτητές, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό, με ερευνητικό έργο που το κατατάσσει σε αξιοζήλευτη θέση (ακόμα και σε σχέση με πολλά πανεπιστήμια) και με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες σχέσεις συνεργασίας με τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπου οι φοιτητές του πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο επάγγελμα και οι απόφοιτοί τους βρίσκουν εργασία. Παρόλα αυτά και πέρα από κάθε λογική συρρικνώνεται δραστικά «χάνοντας» τα μισά από τα τμήματά του:
-Όλα τα τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας: Βιβλιοθηκονομίας &
Συστημάτων Πληροφόρησης, Εμπορίας & Διαφήμισης, Λογιστικής, και Τουριστικών
Επιχειρήσεων που απορροφώνται από το ΤΕΙ Σερρών
-Όλα τα τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας: Αγροτικής Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Ζωικής Παραγωγής και Φυτικής Παραγωγής .
Το πρώτο απορροφάται από το ΤΕΙ Σερρών και τα άλλα δύο από το ΤΕΙ Δυτικής
Μακεδονίας στη Φλώρινα!
-Τα περισσότερα τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών: Ηλεκτρονικής,
Οχημάτων, Πληροφορικής που απορροφώνται από το ΤΕΙ Σερρών και το Τμήμα
Θετικών Επιστημών που καταργείται.
-Το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών, που καταργείται
Οι καταργήσεις αυτές υποβαθμίζουν το ΑΤΕΙΘ σε ένα μικρής κλίμακας ίδρυμα, και εμμέσως πλην σαφώς απαξιώνουν και τα υπόλοιπα τμήματά που απομένουν.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΤΕΙΘ δεν πρόκειται να επιτρέψει το καταστροφικό αυτό σχέδιο, το οποίο αν ολοκληρωθεί, μεταξύ άλλων:
-θα ακυρώσει μακροχρόνιες προσπάθειες αναβάθμισης του εκπαιδευτικού και
ερευνητικού έργου που επιτελείται
-θα μετατρέψει τις εξειδικευμένες εργαστηριακές υποδομές των τμημάτων και το
αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής σε ερείπια
-θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα επαγγελματικά δικαιώματα των
αποφοίτων των τμημάτων που καταργούνται ή αλλάζουν αντικείμενο
-θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τις οικογένειες πάνω από δέκα χιλιάδων
φοιτητών και των εκατόν πενήντα μελών εκπαιδευτικού προσωπικού που υπηρετούν
στα τμήματα αυτά και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση θα οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και ένα μέρος από αυτούς να στραφούν στα τοπικά ιδιωτικά κολλέγια.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας
Σταμάτης Δημοσθένης
Καθηγητής
Παλάτος Γεώργιος
Καθηγητής Εφαρμογών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου