«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Οι αλλαγές για τους εισακτέους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


Μεγάλες ανατροπές θα φέρουν στους υποψήφιους των πανελληνίων  για εισαγωγή στα  στα ΑΕΙ και ΤΕΙ , θα φέρει το σχέδιο "Αθηνά" με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών .
Με την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά" και τις συγχωνεύσεις σχολών μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Αυτό πρακτικά σημαίνει άνοδο του ανταγωνισμού και των βάσεων εισαγωγής για τα περισσότερα από τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα ψηλά ανεβαίνει ο πήχης στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, κυρίως στις Παιδαγωγικές Σχολές.
Όπως ήταν φυσικό, οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν θα μπορούσαν να μη συνοδευτούν και από τη μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων. Από την ανακατανομή που έγινε στις θέσεις εισακτέων συγκριτικά με πέρυσι, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων που ευνοούνται και άλλες που αδικούνται.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Εκεί εντάσσονται και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις. Έτσι, για φέτος είναι πιθανό να υπάρξει μια μικρή μείωση στους εισακτέους!
Αύξηση του ανταγωνισμού έρχεται και στα τμήματα Ψυχολογίας, όπου η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια!
Εύκολη η εισαγωγή στο 2ο Πεδίο
Εύκολη η εισαγωγή για αυτούς που θέλουν να περάσουν τις "πύλες" των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, και Μαθηματικών!
Σημαντική αύξηση στις θέσεις αυτές προέβλεψε το υπουργείο Παιδείας! Από τις 7.483 που είχαν δοθεί πέρυσι θα αυξηθούν στις 9.600!
Δεν αλλάζουν πολλά στο 3ο Πεδίο της Υγείας
Οι επιστήμες που σχετίζονται με την Υγεία θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Οι εισακτέοι που θα βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τους το τμήμα Ιατρικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εισακτέοι δεν θα ξεπεράσουν τους 150 και στην αντίστοιχη σχολή Θεσσαλονίκης τους 160.
Μείωση των εισακτέων σε 4ο και 5ο επίπεδο
Μικρή μείωση έρχεται στο 4ο πεδίο λόγω συγχωνεύσεων (από 142 σε 110).
Ωστόσο, στα Πολυτεχνικά τμήματα δεν έρχονται αλλαγές. Η μείωση αφορά κυρίως τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς από τα 95 που υπήρχαν πέρυσι θα ενταχθούν μόλις 64!
Στο 5ο Πεδίο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τεχνολογικά ιδρύματα θα απορροφήσουν 8.500 από 9.523 πέρυσι!
Η μικρή μείωση οφείλεται στις συγχωνεύσεις αρκετών τμημάτων ΤΕΙ από 44 σε 19!
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και οι βάσεις εισαγωγής για τα περισσότερα από τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ θα διαμορφωθούν διαφορετικά οι αριθμοί των εισακτέων.
ΠΗΓΗ:ALFAVITA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου