«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού – Φόβος για νέα μέτρα


moneyΜαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού με το καλημέρα του νέου έτους.
Κατέγραψαν βουτιά 7ο/ο σε σύγκριση με τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά περίπου 16ο/ο
Συναγερμός για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους καθώς κατέγραψαν βουτιά 7ο/ο σε σύγκριση με τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά περίπου 16ο/ο.
Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίσες σε 305 εκατ. ευρώ, ενώ σοκάρουν οι εισπράξεις από ΦΠΑ υποδηλώνοντας ότι η ύφεση έχει πλήξει για τα καλά την πραγματική οικονομία.
Με βάση τα στοιχεία οι εισπράξεις από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είναι μειωμένες κατά 15ο/ο και ο λόγος δεν είναι άλλος από την πτώση του τζίρου στην αγορά και φυσικά η μείωση κατά 70ο/ο των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.
Η Τρόικα σε λίγες εβδομάδες θα βρεθεί στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που θα ελέγξει για να δει αν βγαίνει το πρόγραμμα του Μνημονίου είναι τα έσοδα του κράτους. Με τα πρώτα αποτελέσματα θα διαπιστώσει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2013 είναι πολύ δύσκολο να πιαστούν και το κυριότερο ότι η ύφεση πλήττει πολλαπλάσσια την πραγματική οικονομία.
Στην Καραγεώργη Σερβίας η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη και το οικονομικό επιτελείο αναζητά μέτρα ανώδυνα για τους πολίτες ώστε να αυξήσει τα έσοδα. Οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει με τον κυνήγι σε 1.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, ενώ παράλληλα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει απλώσει δίχτυα σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία Ιανουαρίου, τα καθαρά έσοδα Ιανουαρίου ανήλθαν σε 4,050 δισ. ευρώ από 4,357 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχοςγια το συγκεκριμένο μήνα.
Σε σχέση με τις εισπράξεις του περυσινού Ιανουαρίου μάλιστα, η μείωση των εσόδων ανέρχεται σε 16ο/ο καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2012 τα καθαρά έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 4,827 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου