«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙΕΛΕ: «Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτό τον τόπο;»




Την ιστορική ερώτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιστορικού ηγέτη της συντηρητικής παράταξης, επαναφέρουμε σήμερα και την απευθύνουμε στους πολιτικούς του επιγόνους. Ποιος είναι αυτός (και με ποιου την κάλυψη) που…
φτάνει στο σημείο να αγνοεί προκλητικά ακόμη και απόφαση του ΣτΕ; Τι κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, το Υ.ΠΑΙ.Θ., για να αντιμετωπίσει την πρόκληση; Επαναφέρει στην τάξη τον παρανομούντα, ή κάνει την πάπια;
Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται καθημερινά ότι επιστρέφει σε σκοτεινές εποχές, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της προκλητικής αδικίας και ανισότητας που προκαλείται από μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις. Γυρίζουμε ολοταχώς πίσω σε εποχές τσιφλικάδων και κολίγων, πολιτών α’ και β’ διαλογής, εθνικοφρόνων και μιασμάτων, ανθρώπων με διαφορετικό «μπόι» απέναντι στο νόμο. Η κυβέρνηση αφήνει τους «δικούς» της ανθρώπους ασύδοτους να παρανομούν και εξαντλεί την αυστηρότητά της σε εργαζόμενους, άνεργους και γενικά τους μη προνομιούχους, εξαθλιώνοντάς τους σκόπιμα για να μην θιγούν οι ολίγοι εκλεκτοί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής ανισότητας που κυριαρχεί στο δημόσιο βίο αποτελεί ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρωθυπουργού και Πρόεδρος του Κολλεγίου. Ο κ. Σαμαράς, προφανώς εκμεταλλευόμενος την προνομιακή του σχέση με την εξουσία, λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, «νομοθετώντας» πριν καλά – καλά νομοθετήσει το κράτος, καταπατώντας το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν διστάζει να αγνοεί επιδεικτικά αποφάσεις της δικαιοσύνης που ακυρώνουν τις ανομίες του.
Τον Οκτώβριο του 2012 ο κ. Αλ. Σαμαράς προέβη σε μια ακατανόητη, εκείνη την εποχή, κίνηση. Παρά το γεγονός ότι το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος και ο εκτελεστικός του νόμος 682/77 ορίζουν σαφώς ότι το κράτος ελέγχει στενά την ιδιωτική εκπαίδευση και την υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών (προσλήψεις, απολύσεις) μέσω των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ), απέστειλε έγγραφο στο ΚΥΣΔΕ (συνημμένο 1) απαιτώντας να αποσυρθεί πλήρως ο κρατικός έλεγχος από τις καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, διότι – κατά την άποψή του – αυτοί πλέον πρέπει να απολύονται μαζικά και αναιτιολόγητα, όπως ορίζει η μνημονιακή νομοθεσία (ΠΥΣ 6/2012, ν. 4046/2012). Αν και νομικά αβάσιμο και αντισυνταγματικό, το συγκεκριμένο έγγραφο είχε προκαλέσει συναγερμό στον κλάδο, διότι ο κ. Σαμαράς λειτουργεί ως εντολέας του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος ακολουθεί πιστά κάθε ντιρεκτίβα του Προέδρου του Κολλεγίου (βλέπε απόπειρα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, τρόπος εφαρμογής της αύξησης του ωραρίου στην ιδιωτική εκπαίδευση).
Το ίδιο, όπως ήταν αναμενόμενο, συνέβη και με την αντισυνταγματική απαίτηση για απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και την ισοπέδωση ουσιαστικά των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, 9 μήνες μετά το παράνομο έγγραφο του κ. Σαμαρά, εξέδωσε εγκύκλιο με το ίδιο κατάπτυστο περιεχόμενο (συνημμένο 2) . Βεβαίως, το ΣτΕ με ιστορική του απόφαση ανέστειλε την εφαρμογή της εγκυκλίου, γεγονός που έσωσε εκατοντάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από το «πογκρόμ» που τους ετοίμαζαν οι σχολάρχες.
Το Υ.ΠΑΙ.Θ. υποχρεώθηκε να εκδώσει οδηγία (συνημμένο 3), σύμφωνα με την οποία η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου παγώνει μέχρι την οριστική εκδίκαση του θέματος (17/10). Έτσι, όλες οι καταγγελίες σύμβασης με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία ακυρώθηκαν. Κι ενώ όλοι οι ιδιοκτήτες που είχαν καταθέσει καταγγελίες συμμορφώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ και τις απέσυραν, υπήρξε και ένας που έγραψε την απόφαση της δικαιοσύνης αλλά και την οδηγία του Υ.ΠΑΙ.Θ. στα παλιά του τα παπούτσια. Παρά το γεγονός ότι ομόφωνα το ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής στις 30/8 απαίτησε από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του οποίου ηγείται ο κ. Σαμαράς να συμμορφωθεί με το νόμο, μέχρι σήμερα ο εν λόγω δεν έχει καν απαντήσει στο υπηρεσιακό συμβούλιο, λειτουργώντας ως μονάρχης που περιφρονεί τα «υποκείμενά» του.
Δυστυχώς η Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Αττικής, παρά τις επανειλημμένες και έγγραφες εκκλήσεις της ΟΙΕΛΕ (συνημμένα 4, 5), αρνείται να εγκαλέσει πειθαρχικά, ως οφείλει, τον αδελφό του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό το λόγο εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατέλαβαν σήμερα συμβολικά τη Δ/νση (συνημμένο 6, ψήφισμα), απαιτώντας να τηρηθεί η νομιμότητα. (Θυμίζουμε ότι η ίδια Διεύθυνση, παρά τα όσα ορίζουν δύο υπουργικές οδηγίες (συνημμένα 7, 8), αρνήθηκε να σεβαστεί τη ΣΣΕ του κλάδου μας και να τοποθετήσει, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο νέο μισθολόγιο μετά τη λήξη της συλλογικής σύμβασης (15/6/2012), αλλά τους τοποθέτησε αναδρομικά 7 μήνες νωρίτερα, όπως απαιτούσαν οι σχολάρχες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να πετάξουν από τις τσέπες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα ταμεία των ιδιοκτητών…). Τέλος, η ΟΙΕΛΕ, διαπιστώνοντας την απροθυμία της Δ/νσης να τηρήσει τον εποπτικό της ρόλο, προσφεύγει στον Εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε ο αδελφός του πρωθυπουργού να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κράτος και την εκπαίδευση ως τσιφλίκι του και να πειθαρχήσει με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη νομοθεσία.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου