«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Έκθεση-κόλαφος της ΤτΕ: Εξαπλάσια τα κόκκινα δάνεια - 31% των δανείων δεν εξυπηρετούνται!


Έκθεση-κόλαφος της ΤτΕ: Εξαπλάσια τα κόκκινα δάνεια - 31% των δανείων δεν εξυπηρετούνται!
«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα «κόκκινα δάνεια» εξαπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία!
Τον Σεπτέμβριο του 2013, σχεδόν ένα στα τρία δάνεια (31,2%) δεν εξυπηρετείται ενώ στην καταναλωτική πίστη, σχεδόν ένας στους δύο δανειολήπτες (45,8%) δεν πληρώνει τη δόση του. Το γεγονός αυτό αποτελεί και τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» τόσο για την ΤτΕ όσο και τις εμπορικές τράπεζες, που αναζητούν τρόπους να ανασχέσουν την πορεία τους. Για τον σκοπό αυτό, έχουν δημιουργήσει ειδικές διευθύνσεις, ενώ προβαίνουν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις.
Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηµατοοικονοµικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια, ο πιστωτικός κίνδυνος αυξήθηκε, ενώ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων εξαπλασιάστηκε µέσα σε µία πενταετία (Σεπτέµβριος 2013: 31,2%, Δεκέµβριος 2008: 5,1%). 
Ο ρυθµός σχηµατισµού δανείων σε καθυστέρηση ήταν συγκρατηµένος µέχρι το 2010, αλλά αυξήθηκε σηµαντικά το 2011 και το 2012, ως αποτέλεσµα της βάθυνσης της ύφεσης και της γενικευµένης αβεβαιότητας που φαίνεται να επηρέασε τη συναλλακτική συµπεριφορά. Το εννεάµηνο του 2013 παρουσίασε σηµάδια σταθεροποίησης. Όπως και τα προηγούµενα έτη, στο τέλος Σεπτεµβρίου 2013, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια (45,8%), δεδοµένου ότι συνήθως δεν καλύπονται από εξασφαλίσεις. Τα στεγαστικά δάνεια εµφάνισαν χαµηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (Σεπτέµβριος 2013: 25,8%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα επιχειρηµατικά δάνεια ήταν 31,2%.
Οι τράπεζες, διστακτικά στην αρχή και πιο ενεργά στη συνέχεια, προέβησαν σε ρυθµίσεις δανείων µε στόχο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να περιορίσουν τον σχηµατισµό δανείων σε καθυστέρηση. Παράλληλα, οι τράπεζες επιδίωξαν να επαυξήσουν τις εξασφαλίσεις για την κάλυψη δανείων που είχαν ήδη χορηγηθεί µε στόχο να µειώσουν τη ζηµία σε περίπτωση αθέτησης και κατέστησαν πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου