«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση για αξιολόγηση, κενά, μετακινήσεις, συγχωνεύσεις, αναπληρωτές, ειδική αγωγή, του αιρετού Γιώργου Χρόνη


ΔΕΛΤΙΟ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  Νο  39
του  αιρετού  Γιώργου  Χρόνη
εκλεγμένου με  το  ψηφοδέλτιο της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΚΕΝΑ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΔΙΩΞΗ ΑΙΡΕΤΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΥΣΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ                                      
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
Αξιολόγηση:         
Μέχρι 31-8-2014 θα αξιολογηθούν οι Περιφερειακοί Διευθυντές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Τον Σεπτέμβριο ακολουθεί η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και όσων εκπαιδευτικών εκδηλώσουν την επιθυμία να αξιολογηθούν με αίτησή τους.
Είναι μια προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να περάσει την αξιολόγηση στα σχολεία <αναίμακτα> και με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα. Γνωρίζει πολύ καλά άλλωστε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας καυτός μήνας για το υπουργείο, καθώς πολύ δύσκολα θα καλυφτούν άμεσα τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία και για αυτό σε πρώτη φάση εμφανίζει την αξιολόγηση ως προαιρετική και όχι ως υποχρεωτική. Φανταστείτε το υπουργείο να έλεγε <υποχρεωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών> από τη στιγμή που δε θα υπήρχαν εκπαιδευτικοί στα σχολεία.
Κενά-Μετακινήσεις:      Στο υπουργείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πιστώσεις αναπληρωτών( είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από το ΕΣΠΑ ) ώστε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να καλυφτούν όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες. Θα μας επιτρέψετε να έχουμε τις αμφιβολίες μας κρίνοντας από την προηγούμενη χρονιά που μέχρι και το Πάσχα υπήρχαν κενά στα σχολεία. Αντί να κάνουν μόνιμους διορισμούς ή προσλήψεις αναπληρωτών προχώρησαν  μέσα στη χρονιά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, στη μη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων και των τμημάτων ένταξης ώστε να εξασφαλίσουν το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των κανονικών τμημάτων και στελέχωσαν στη συνέχεια τα ολοήμερα τμήματα και τα τμήματα ένταξης με αναπληρωτές ΕΣΠΑ. Φέτος ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο αν θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Θα τοποθετήσουν εκπαιδευτικούς στα ολοήμερα τμήματα και στα τμήματα ένταξης  από τους υπάρχοντες μόνιμους εκπαιδευτικούς ή θα βάλουν αναπληρωτές; Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δε γνωρίζουν ακόμα τι θα πράξουν καθώς δεν έχουν πάρει σχετικές οδηγίες. Έχει μεγάλη σημασία το ποια γραμμή θα υιοθετηθεί καθώς αν ακολουθήσουν την περσινή τακτική θα έχουμε πάλι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από Διεύθυνση σε Διεύθυνση είτε με την μορφή των αποσπάσεων είτε με τη μορφή των μεταθέσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι πιθανόν αυτό να καταλήξει στη νέα συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τον Περιφερειακό Διευθυντή και τους Διευθυντές εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε Αττικής, την Παρασκευή 1-8-2014, που θα γίνει στο υπουργείο. Και αναφερόμαστε στην Αττική καθώς εδώ υπάρχουν τα περισσότερα κενά και είχαν γίνει μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις πέρσι.
Συγχωνεύσεις:        Την Πέμπτη 24-7-2014 μια 7μελή αντιπροσωπεία συναδέλφων από 15 συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. που είχαν υπογράψει ψήφισμα-ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων συναντήθηκε με τη Διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλου για το συγκεκριμένο θέμα.
Κατατέθηκαν ψηφίσματα και αποφάσεις τόσο της ΔΟΕ όσο και συνδικαλιστικών συλλόγων ενάντια στις συγχωνεύσεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια και η οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις αποφάσεις της πολιτείας στο χώρο της εκπαίδευσης.
Δόθηκαν γραπτά στη Διευθύντρια οι απόψεις και τα επιχειρήματα συνδικαλιστικών συλλόγων, συλλόγων και ενώσεων γονέων για μια σειρά σχολείων που συγχωνεύονται όπως αυτά είχαν καταγραφεί στη συνάντηση των παραπάνω φορέων με τον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής στις 4-6-2014.     Επισημάναμε επίσης ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν πρόχειρα και χωρίς ουσιαστική μελέτη. Απόδειξη ότι στη συνέχεια αρκετές από τις συγχωνεύσεις ανακλήθηκαν. Δεν τηρήθηκε η δέσμευση του Περιφερειακού Διευθυντή ότι θα επισκεπτόταν όλες τις σχολικές μονάδες για να διαμορφώσει προσωπική άποψη για το αν πληρούν όρους συγχώνευσης. Και αυτό γιατί στις 5-6-2014 ζητήθηκαν εσπευσμένα από την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου οι προτάσεις του Περιφερειακού Διευθυντή για τις ανακλήσεις. Προφανώς αυτό συνέβη επειδή η απερχόμενη ηγεσία ήθελε να καρπωθεί τις ανακλήσεις.                                                 
Είπαμε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν προτάσεις για συγχωνεύσεις από τις Διευθύνσεις και τους Δήμους. 
Επισημάνθηκε επίσης η δύσκολη θέση που βρίσκονται οι Διευθύνσεις, που την περίοδο αυτή προγραμματίζουν τις μεταβολές των σχολικών μονάδων. Από τη μια καλούν εκπαιδευτικούς που περισσεύουν λόγω των συγχωνεύσεων να μετακινηθούν και από την άλλη βλέπουν να ανακαλούνται συγχωνεύσεις.         
Αναφέρθηκε επίσης η στάση του υφυπουργού που σε συνάντησή του με τη ΔΟΕ έλεγε ότι δε θα γίνει καμιά ανάκληση και από την άλλη υπέγραφε αποφάσεις ανάκλησης.                                                                
Ζητήσαμε τέλος να ακυρωθούν όλες οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.
Η Διευθύντρια έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:
Η νέα ηγεσία του υπουργείου βρήκε έτοιμο κείμενο με τις ανακλήσεις των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων υπογεγραμμένο από τον απερχόμενο υφυπουργό κ. Κεδίκογλου. Το ίδιο κείμενο απλώς υπογράφτηκε χωρίς καμιά αλλαγή από τον νέο υφυπουργό κ. Δερμεντζόπουλο.
Υπάρχει σε εξέλιξη επαφή του υπουργείου με φορείς για το θέμα των συγχωνεύσεων, κυρίως με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δεν πρόκειται η νέα ηγεσία να εξετάσει από την αρχή στο σύνολό του το θέμα των συγχωνεύσεων. Όπου υπάρξουν κραυγαλέες περιπτώσεις (ελάχιστες) που δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι συγχωνεύσεις( π.χ. στην Πάτρα όπου σχολεία στεγάζονταν σε λυόμενα, στην Πετρούπολη) θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις που θα προέλθουν μέσα από νέες προτάσεις των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθυντών. Δεν είναι σε θέση όμως χρονικά να προσδιορίσει το πότε θα ανακοινωθούν αυτές οι παρεμβάσεις.
Μετά τις 2 υπουργικές αποφάσεις( συγχωνεύσεις- ανάκληση συγχωνεύσεων ) υπάρχουν νέες προτάσεις Περιφερειακών Διευθυντών για νέες ανακλήσεις συγχωνεύσεων (ελάχιστες).
Δε θα γίνουν άλλες συγχωνεύσεις.
Τέλος αναφέρθηκε σε δημάρχους που, ενώ έρχονται στο υπουργείο με θέσεις κατά των συγχωνεύσεων, όταν αποχωρούν αλλάζουν άποψη.
Αναφέρθηκε επίσης και στην αιρετό Ελισάβετ Παπαδοπούλου λέγοντας ότι, αν αθωωθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες να αρθεί η αργία στην οποία έχει τεθεί.
Από τις παραπάνω απαντήσεις συνεπάγεται ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει τη μνημονιακή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εκπαιδευτικοί και γονείς θα αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές εκείνες που οδηγούν σε διάλυση το δημόσιο και δωρεάν σχολείο.
Αναπληρωτές:                Δες τους περιορισμούς για την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ Κωλύματα υποβολής αίτησης-δήλωσης/ανάληψης υπηρεσίας.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης-δήλωσης:
4α Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Οι κάτοχοι πτυχίων σχολών νηπιαγωγών και παιδαγωγικών ακαδημιών 2/ετούς φοίτησης εφόσον δεν κατέχουν το απαιτούμενο πτυχίο εξομοίωσης με τα ΑΕΙ 4/ετούς φοίτησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 130/1990( ΦΕΚ 52/6-4-1990 τΑ΄).
Κατά εξαίρεση για το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι εκπαιδευτικοί πτυχίων 2/ετούς φοίτησης χωρίς πτυχίο εξομοίωσης, οι οποίοι είχαν υποβάλει τη σχολική χρονιά 2013-2014 αίτηση αναπληρωτή στον οικείο κλάδο και είχαν ενταχθεί σε αυτόν με μόρια προϋπηρεσίας ή και μόρια επιτυχίας από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Επισημαίνεται ότι θα διαγράφονται οι φάκελοι των εκπαιδευτικών και θα απενεργοποιούνται οι υποβληθείσες αιτήσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη υποψηφίων με πτυχία 2/ετούς φοίτησης χωρίς το πτυχίο εξομοίωσης οι οποίοι δεν πληρούν τα προαναφερθέντα.      
Η παραπάνω απόφαση είναι συνέχεια της στάσης των υπηρεσιακών συμβουλίων να μην αποδίδουν 2η ειδικότητα σε αποφοίτους σχολών νηπιαγωγών και παιδαγωγικών ακαδημιών 2/ετούς φοίτησης και της γνωμάτευσης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους ότι οι απόφοιτοι σχολών νηπιαγωγών και παιδαγωγικών ακαδημιών 2/ετούς φοίτησης στην Π.Ε. και οι απόφοιτοι των ΚΑΤΕΕ 3/ετούς φοίτησης στη Δ.Ε. δεν μπορούν να εξισώνονται μισθολογικά και βαθμολογικά με τους απόφοιτους 4/ετούς φοίτησης.
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των παραπάνω κατηγοριών ενόψει της αξιολόγησης; Γιατί η ΔΟΕ τηρεί σιγή ιχθύος;
Αναπληρωτές ειδικής αγωγής:       Η πολιτεία ακολουθεί την πολιτική του <διαίρει και βασίλευε> και στο θέμα αυτό. Οι πληροφορίες μιλούν για κατηγοριοποίηση των συγκεκριμένων συναδέλφων σε < Δάσκαλους-Νηπιαγωγούς με μεταπτυχιακούς τίτλους> και σε < Αποφοίτους τμημάτων ειδικής αγωγής > όπου θα προτάσσονται οι δεύτεροι έναντι των πρώτων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σύγκρουση μεταξύ των συναδέλφων με επακόλουθο τη διάσπαση του κλάδου. Νομίζουμε ότι η πρόταση για άμεσους διορισμούς με βάση τον χρόνο λήψης του πτυχίου τους και όχι την κατηγοριοποίησή τους είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση και καλούμε τη ΔΟΕ να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση. Ταυτόχρονα καλούμε εκείνους τους συνδικαλιστές, που ενόψει των εκλογών των αιρετών και της ψηφοθηρίας κλείνουν πονηρά το μάτι προς τη μια ή την άλλη πλευρά, αδιαφορώντας αν έτσι οδηγούν τον κλάδο σε διάσπαση, να αλλάξουν στάση και τακτική αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Δίωξη Ελισάβετ Παπαδοπούλου:    Η ποινή που επιβλήθηκε στη συναδέλφισσα θεωρούμε ότι είναι πολιτική απόφαση που στόχο έχει την οικονομική και κοινωνική εξόντωση της συναδέλφισσας, τη φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, τον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών και την κάλυψη των αυθαιρεσιών της διοίκησης. Καλούμε τη ΔΟΕ να σταθεί δίπλα στη συναδέλφισσα για την ανατροπή της παραπάνω απόφασης και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε όλοι στο πλευρό της. Τέτοιες αποφάσεις δε μας πτοούν ούτε μας φοβίζουν και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο δημοκρατικό σχολείο, για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών ενάντια στις αυθαιρεσίες της διοίκησης.
Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής:       Την Πέμπτη 31-7-2014 συνεδρίασε το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής.
Εγκρίθηκαν 4 αιτήσεις Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων ( από Γ΄ Αθήνας, από Δ΄ Αθήνας, από Ανατολικής Αττικής, από Πειραιά ) για απαλλαγή καθηκόντων λόγω μετάθεσής τους.
Εγκρίθηκε μία αίτηση Υποδιευθύντριας Σχολικής Μονάδας ( από Γ΄ Αθήνας ) για απαλλαγή καθηκόντων λόγω μετάθεσής της.
Εγκρίθηκαν 20 αιτήσεις Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων ( μία από Α΄ Αθήνας, 8 από Β΄ Αθήνας, 2 από Γ΄ Αθήνας, 2 από Δ΄ Αθήνας, 3 από Ανατολικής Αττικής, μία από Δυτικής Αττικής, 3 από Πειραιά ) για απαλλαγή καθηκόντων λόγω της αξιολόγησης. Δύο από τις παραπάνω αιτήσεις ανέφεραν και λόγους υγείας.
Εγκρίθηκαν 3 αιτήσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ( από Β΄ Αθήνας, από Γ΄ Αθήνας, από Ανατολικής Αττικής ) για απαλλαγή καθηκόντων λόγω αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαλλαγές καθηκόντων έγιναν αποδεκτές ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στους Περιφερειακούς Διευθυντές στην τελευταία συνάντησή τους.
Εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικό του Πειραιά. Η συγκεκριμένη αίτηση ήταν επανεξέταση καθώς η αρχική αίτηση είχε απορριφτεί.
Δεν εξετάστηκαν άλλες αιτήσεις χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών. Εκκρεμούν 25 περίπου αιτήσεις που θα εξεταστούν σε επόμενη συνεδρίαση ( μάλλον τη Δευτέρα 4-8-2014 ).
                                                                                          ΧΡΟΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
                                                                                                         Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ  Αττικής
                                                                                                   εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της
                                                                                                         ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
                                                                                                   (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)
                                                                                                        Τηλ.  6972363653
                                                                                                            e-mail: georgechronis02@gmail.com
                                                                                                   Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
                                                                                                        Τηλ.  6949294781
Πηγή: Ανακοινώσεις AlfaVita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου