«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγίες για τις τηλεδιασκέψεις των σχολείων με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2014, οι τηλεδιασκέψεις θα υλοποιηθούν στις σχολικές μονάδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Τις αναγκαίες οδηγίες & κατευθύνσεις προς τους Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπαίδευσης για το σχεδιασμό και την επιτυχή υλοποίηση των ημερίδων μέσω τηλεδιασκέψεων της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», παρέχει το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγύκλιο:
1. Κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2014, οι τηλεδιασκέψεις θα υλοποιηθούν στις σχολικές μονάδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για το σκοπό αυτό σας επισυνάπτουμε ημερολόγιο, το οποίο περιέχει το πρόγραμμα αυτών.
2. Σε περίπτωση που ορισμένες σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό που περιγράφεται στη συνέχεια στο κεφάλαιο των προϋποθέσεων και δεν υπάρχει δυνατότητα εφοδιασμού με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενημερώνεται ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης.
Προϋποθέσεις Υλοποίησης Της Δράσης
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προαναφερόμενες τηλεδιασκέψεις, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της χώρας πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Στο σχολείο να υπάρχει συσκευή προβολής (projector) καθώς και αντίστοιχη εκτεταμένη οθόνη για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων από όλους τους μαθητές.
2. Να διατίθεται ηλεκτρονικός υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο, κατά προτίμηση με ενσύρματη σύνδεση.
3. Να διατίθεται μεγαφωνική, μικροφωνική εγκατάσταση και web camera ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
4. Στη σχολική μονάδα να υπάρχει χώρος ικανός, ο οποίος θα φιλοξενήσει όλους τους μαθητές που θα παρακολουθούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανός χώρος ο Δ/ντής της σχολικής μονάδας επιλέγει τους μαθητές οι οποίοι θα συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη.
Καθήκοντα Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης
Ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης:
1. Ορίζει ανά Περιφέρεια υπεύθυνο επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος συγχρόνως θα συνεργάζεται και με τους υπεύθυνους ΚΕΠΛΗΝΕΤ ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
2. Ενημερώνει το γραφείο ΚΕΠΛΗΝΕΤ ανά Δ/νση Εκπαίδευσης, προκειμένου να οριστεί ένας υπεύθυνος στο εν λόγω γραφείο, ο οποίος θα συνεργάζεται τόσο με τις σχολικές μονάδες όσο και με τον υπεύθυνο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
3. Με ευθύνη του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης ενημερώνονται οι σχολικές μονάδες για την ημερομηνία τηλεδιάσκεψης και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε αυτή να υλοποιηθεί, σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο.
Καθήκοντα Σχολικών Μονάδων
1. Ο Δ/ντής κάθε σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων ορίζει έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό και σε περίπτωση που υπάρχει στο σχολείο εκπαιδευτικός ΠΕ19 – ΠΕ20 ορίζεται κατά προτεραιότητα, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της τηλεδιάσκεψης.
2. Τα σχολεία που θα ενημερωθούν ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, θα δεχθούν ενημερωτικό σημείωμα μέσω του συστήματος «meetings.sch.gr» του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου τουλάχιστον 3 μέρες πριν την πραγματοποίησή της, με την οποία θα τους γνωστοποιείται και η ακριβής ώρα έναρξης αυτής
. 3. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός μπορεί να συνδεθεί στο προαναφερόμενο σύστημα με τους κωδικούς που ήδη διαθέτει το σχολείο. Για εξοικείωση με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης θα μπορεί να συνδεθεί οποιαδήποτε στιγμή επιλέγοντας το εικονίδιο «Δωμάτιο Εξοικείωσης».
4. Μια μέρα πριν την τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιείται γενική δοκιμή κατά τη διάρκεια της οποίας καλείται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός να συνδεθεί στο σύστημα ώστε να μελετώνται και να αντιμετωπίζονται τα οποιαδήποτε προβλήματα εκ των προτέρων. Η ακριβής ώρα θα αναφέρεται στο ενημερωτικό μήνυμα.
5. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κατά την ημέρα της τηλεδιάσκεψης οφείλει να συνδέεται στο σύστημα μια ώρα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης προκειμένου να γίνεται η τελική δοκιμή και να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής.
6. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιείται παρουσίαση από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικά καταρτισμένους αξιωματικούς με τη σύγχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικών βίντεο που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.
7. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οφείλει να συλλέξει 3-4 ερωτήσεις των μαθητών, τις οποίες θα αποστείλει στην ομάδα παρουσίασης πριν τη λήξη της παρουσίασης μέσω του συστήματος και της λειτουργίας άμεσης γραπτής επικοινωνίας chat. Οι ερωτήσεις αυτές θα συλλέγονται και θα απαντώνται σε ζωντανή μετάδοση προς όλες τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν μετά το πέρας των παρουσιάσεων.
8. Από το σύνολο των σχολείων θα επιλεγούν τέσσερα (4) τα οποία θα έχουν την ικανότητα να υποβάλουν μία από τις ερωτήσεις τους σε ζωντανή μετάδοση. Τα επιλεγμένα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό (web camera, μικρόφωνο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
• Το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2014 οι ανωτέρω τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
• Οι Δ/νσεις Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ. με νεώτερο έγγραφό τους, το οποίο θα αποσταλεί άμεσα, θα ενημερώσουν τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για το Πρόγραμμα των Τηλεδιασκέψεων, όπως θα διαμορφωθεί, και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες Εκπαίδευσης.
• Για επίλυση πιθανών προβλημάτων και αποριών σχετικά με τη χρήση της υπηρεσίας της τηλεδιάσκεψης ΠΣΔ, τα σχολεία μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία υποστήριξης χρηστών ΠΣΔ (Help Desk) : 801-11-801-81 και http://helpdesk.sch.gr
Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης όπως προβούν άμεσα στις περιγραφόμενες ενέργειες, για την οργάνωση, την ομαλή διεξαγωγή και την επιτυχία της  δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου