«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Μη μισθολογική αναγνώριση μεταπτυχιακού στους αναπληρωτές ειδικής‏


Τα πρώτα δείγματα γραφής: Αν αυτή η αρχή είναι το ήμισυ, κύριε Κουράκη…
Πολλοί στο χώρα της εκπαίδευσης περίμεναν πως η αλλαγή κυβέρνησης και δη η εδραίωση μιας φιλολαϊκής κυβέρνησης που επαγγελόταν την αποκατάσταση πολλών αδικιών, θα έδινε μια ανάσα στον ξέπνοο κόσμο των αναπληρωτών ειδικής. Ο κύριος Κουράκης είπε πολλά. Όμως στην πράξη τι έχει κάνει τις πρώτες 20 μέρες;
Ένα από τα πρώτα θέματα που κλήθηκε να απαντήσει ήταν πολύ εύκολο. Με ποδοσφαιρικούς όρους ήταν μια φάση ‘πάρε- βάλε’, το πρώτο γκολάκι να κάνεις και σεφτέ στην ανακούφιση των αναπληρωτών ειδικής αγωγής. Το καλοκαίρι άλλαξε ο τρόπος κατάταξης στους πίνακες ειδικής αγωγής, η οποία κατάταξη είναι πλέον προϊόν ενός συνονθυλεύματος προϋπηρεσίας, κοινωνικών κριτηρίων και ακαδημαϊκών προσόντων, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι (κρατήστε το αυτό). Ειρήσθω εν παρόδω, μέχρι πέρυσι στην κατάταξη μέχρι πέρυσι προηγούνταν οι πολύτεκνοι, μετά οι διδάκτορες, έπειτα οι μεταπτυχιακοί και τέλος όσοι είχαν σεμινάριο. Αντιπαρέρχομαι τη γελοιότητα του ισχύοντος πια τρόπου κατάταξης, διότι επί του παρόντος δεν είναι το θέμα μου. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι έργο Λοβέρδου.
Το μεταπτυχιακό, λοιπόν, αναγνωριζόταν μισθολογικά μέχρι και τον προηγούμενο Ιούνιο ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ σε όλους τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Ωστόσο φέτος προέκυψε η εκκρεμότητα της μισθολογικής αναγνώρισης (2 πλασματικά έτη, ήτοι ένας βαθμός ή 100 ευρώ περίπου) του μεταπτυχιακού σε όσους έχουν προσληφθεί από τους πίνακες ειδικής αγωγής για προγράμματα ΕΣΠΑ και έχουν συναφές μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.  Σημειωτέον το κόστος πηγάζει από κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και τα χρήματα αυτά έχουν δεσμευθεί για το σκοπό της αναγνώρισης του μεταπτυχιακού, σύμφωνα με δήλωση από τους υπαλλήλους του υπουργείου. Το υπουργείο απευθύνθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και αυτό μετά από τόσα χρόνια αποφάνθηκε (γιατί άραγε;) πως πλέον το μεταπτυχιακό θεωρείται προσόν διορισμού (!!!), οπότε είναι στην ευχέρεια των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών &Παιδείας να συναποφασίσουν αν θα το αναγνωρίσουν και μισθολογικά! Ο Λοβέρδος, ο Μητσοτάκης και ο Χαρδούβελης φυσικά αρνήθηκαν να το αναγνωρίσουν, αλλά η υπόθεση δεν είχε τελεσιδικήσει. Είχε παγώσει και μπορούσε να τροποποιηθεί με πολιτική βούληση της νέας ηγεσίας.
Η νέα ηγεσία υπεύθυνη για την ειδική αγωγή είστε εσείς, κύριε Κουράκη. Εσείς έχετε την πολιτική ευθύνη για την απόρριψη της μισθολογικής αναγνώρισης! Και αν για εσάς δε λέει τίποτα το ποσό αυτό, λέει πολλά για τον αναπληρωτή ειδικής που πληρώνει πετρέλαιο στη Φλώρινα ή βενζίνες για να πάει από το Γέρακα στο Περιστέρι καθημερινά! Γιατί προέβητε σε αυτή την κίνηση από τη στιγμή που τα χρήματα ήταν προϋπολογισμένα από το ΕΣΠΑ & δεν επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό;  Ξέρετε κάτι για αυτό το θέμα ή άλλοι αποφασίζουν πάλι για την ειδική αγωγή;
Αλήθεια, αν ασκείτε ίδια οικονομική πολιτική με τους προκατόχους σας, Αρβανιτόπουλο και Λοβέρδο, τι να περιμένουμε στο πολιτικό σκέλος και στα φλέγοντα ζητήματα, κύριε Κουράκη; Επειδή εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι παίζει με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, σκεφτείτε ξανά και ανακαλέστε την απόφασή σας άμεσα.
Βασίλης Παπαδημητρίου, αναπληρωτής ΕΣΠΑ ειδικής

Διαβάστε όλο το άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου