«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αναγέννηση ή θάνατος ; Για την επαγγελματική εκπαίδευση.




Διαβάστε αρχικά το άρθρο για την αναγέννηση των ΕΠΑ.Λ. και στο τέλος το σχόλιο μας για το θάνατο της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαιδευσης: 

«Αναγέννηση» της επαγγελματικής εκπαίδευσης φέρνουν οι προγραμματικές δηλώσεις των κυρίων Μπαλτά και Κουράκη για την επαναλειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και την επιστροφή των εκπαιδευτικών που εδώ και 19 μήνες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στα σχολεία.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι « προφανώς επιστρέφουν στη δουλειά με τις δέουσες ρυθμίσεις, ανάλογα με τις ειδικότητες που θα ανασυγκροτηθούν, οι καθηγητές που διώχθηκαν κακήν κακώς υπέρ, προφανώς, των ιδιωτικών ΙΕΚ που είχαν τις ίδιες αρμοδιότητες. Έτσι είναι η κατάσταση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μπαλτά ανέφερε ότι «επαναλειτουργούν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, τα ΕΠΑΛ από το σχολικό έτος 2015-2016, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν με το ν.4186/2013. Οι εκπαιδευτικοί των πενήντα ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν.4172/2013, τοποθετούνται άμεσα στα ΕΠΑΛ».
Να σημειώσουμε ότι στις ειδικότητες Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Ιατρικών, Εργαστηρίων και Νοσηλευτών που καταργήθηκαν φοιτούσε μεγάλος αριθμός μαθητών στα ΕΠΑΛ γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παραθέτει το newsbeast.gr. Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί ποσοστό της τάξης του 28% όσων πήραν μέρος στις πανελλαδικές φοιτούσε σε τρεις ειδικότητες που καταργήθηκαν.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ/ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓ./ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ
2014 4.502 16.259 27.68%
2013 4.783 17.394 27.49%
Από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής διαπιστώνουμε ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση δέχθηκε πλήγμα με τις καταργήσεις Τομέων και Ειδικοτήτων. Ο αριθμός των μαθητών στην έναρξη του σχολικού έτους 2013 σε ΕΠΑΛ για την Α τάξη ήταν μειωμένος σε ποσοστό της τάξης των 8,99 ποσοστιαίων μονάδων ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση στον αριθμό των κοριτσιών που πολλά εξ αυτών επέλεγαν τομείς που οδηγούσαν σε επαγγέλματα υγείας.
Α τάξη ΕΠΑΛ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
2013 2012 ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
19.803 21.759 -1.956 -8,99%
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ Α ΕΠΑΛ
2013 2012 ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
5.980 7.136 -1.156 -16.19%
Ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης έδωσε το στίγμα των αλλαγών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση μέσα από τις προγραμματικές του δηλώσεις.
· Σχεδιάζεται η αναβάθμιση της Δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων των ΕΠΑΛ.
· Παρέχεται ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους τους.
· Καταργούνται οι μετα-γυμνασιακές ΣΕΚ, δηλαδή Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης
· Αναδιαμορφώνεται το μεταλυκειακό έτος των ΕΠΑΛ από έτος μαθητείας, σε έτος ειδίκευσης αποφοίτων ΕΠΑΛ και επαναφορά του από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση.
· Επαναλειτουργούν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα ΕΠΑΛ από το σχολικό έτος 2015-2016, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν με το ν.4146/2013.
· Οι εκπαιδευτικοί των πενήντα ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν.4172/2013, τοποθετούνται άμεσα στα ΕΠΑΛ.
· Για τη φετινή χρονιά οι εκπαιδευτικοί που παρέμεναν στα σπίτια τους επανέρχονται και αξιοποιούνται για τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες των δημόσιων σχολείων σε εργαστηριακά κέντρα, σε τομείς που μπορούν να δουλέψουν, σε ΙΕΚ και υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έγινε αναφορά για το αν θα δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να εισάγονται και στα ΑΕΙ όπως συμβαίνει τώρα για όσους επιλέξουν την Ομάδα Β. Δεν είναι γνωστές ακόμα οι προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας στο θέμα αυτό.
Ο νόμος 4186 αναφέρεται σε εισαγωγή μόνο στα Α.Τ.Ε.Ι, μετά από ειδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα και σε συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων για τους απόφοιτους του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ΕΠΑ.Λ., καθώς και όσους έχουν ισότιμο τίτλο επαγγελματικού λυκείου.
Οι τομείς που καταργήθηκαν και θα επαναλειτουργήσουν, όπως προκύπτει και από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ακόλουθοι:
Ομάδα προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής
Τομέας Υγείας – Πρόνοιας
1. Βοηθός Νοσηλευτή
2. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
3. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
4. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
5. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
6. Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων
7. Βοηθός Φαρμακείου
Τομέας Αισθητικής – Κομμωτικής
1. Αισθητικής Τέχνης
2. Κομμωτικής Τέχνης
Ομάδα προσανατολισμού γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών εφαρμογών
Τομέας εφαρμοσμένων τεχνών
1.Γραφικών Τεχνών
2. Σχεδιασμού εσωτερικών χώρων
3. Αργυροχρυσοχοϊας
4. Συντήρηση έργων τέχνης – αποκατάστασης
5. Σχεδίασης και παραγωγής Ενδύματος
Το πρόγραμμα σπουδών όλων των τάξεων στους παραπάνω τομείς και ειδικότητες θα εκδοθεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Καλόγηρος Βασίλειος

http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/788414/anagennisi-gia-tin-epaggelmatiki-ekpaideusi/
Εδώ η άποψη μας για τον θάνατο!!!
Πολύ ωραία όλα αυτά αν γίνουν, αλλά υπάρχει μία λεπτομέρεια την οποία ο συντάκτης του άρθρου την αγνοεί ή θέλει να την αγνοήσει.
Το υπουργείο παιδείας δήλωσε επίσης την ύπαρξη ενός μόνο σχολείου (ενιαίου) με καθολική φοίτηση για όλους μέχρι τα 18 (κάτι σαν το παλιό πολυκλαδικό) . Αν υπάρξει αυτό το σχολείο και το ΕΠΑ.Λ. (δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση) μεταφερθεί μετά τα 18 κάτι σαν τα σημερινά ΙΕΚ τότε θα περισσεύουν (για να θυμηθούμε την κυρία Διαμαντοπούλου)  πολλοί, μα πάρα πολλοί, συνάδελφοι τεχνικών ειδικοτήτων!
Και τα ΕΠΑ.Λ. όταν είχαν αντικαταστήσει τα ΤΕΕ έτσι τα παρουσίαζαν τότε , απλά σε κάθε σχολείο περίσσεψε ένας με δύο συναδέλφους (διαπίστωση μνημονιακής κυβέρνησης).
Περιμένουμε στην πράξη αν θα είναι αναγέννηση ή άλλος ένας θάνατος για την δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση.
www.kathigitis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου