«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ομάδα μεταταγμένων εκπαιδευτικών Πιερίας: Το χρονικό της ομηρίας των μεταταγμένων


Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με την ανακοίνωση της  κατάργησης των ειδικοτήτων τεχνικής εκπαίδευσης ξεκίνησε και ο Γολγοθάς των ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας. Με τις επιταγές της  μνημονιακής κυβέρνησης, έγινε  αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών,  μείωση των ωρών διδασκαλίας και  συγχώνευση σχολείων, πράγμα που οδήγησε στο πλεόνασμα των ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας με αντιδιαστολή  το έλλειμμα στην πρωτοβάθμια με την δημιουργία των νέων σχολείων ΕΑΕΠ.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί κοινών ειδικοτήτων (ΠΕ11,ΠΕ06,ΠΕ16) της Β/θμιας, να διατίθενται κάθε χρόνο σε σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης για τις ανάγκες της υπηρεσίας, χωρίς κάποιοι να εργαστούν ποτέ στην Β/θμια. Όταν μάλιστα 2011 δεν δόθηκε καμία απόσπαση στις ειδικότητες της Β/θμιας, έκπληκτοι συνάδελφοι ανακάλυψαν ότι αντικατέστησαν Α/θμιους οι οποίοι αποσπάσθηκαν στους ίδιους νομούς προτίμησης με ελάχιστα μόρια σε σχέση με τα μόρια που είχαν οι ίδιοι.
Εύλογο το ερώτημα: Γιατί δεν έγινε τότε η ενοποίηση των δύο βαθμίδων με αναγωγή μορίων και κοινές μεταθέσεις;
Η απειλή του υπουργείου περί διαθεσιμότητας, αφού ανακοινώθηκαν οι κατάλογοι με τις υπεραριθμίες ειδικοτήτων ανά νομό, δημιούργησε στους συναδέλφους που ήταν σε διάθεση, απόγνωση. Το  υπουργείο με το προεδρικό διάταγμα και την εγκύκλιο περί υποχρεωτικών μετατάξεων  ουσιαστικά έβαζε σε ομηρία τους εκπαιδευτικούς σε διάθεση. Με την αίτηση για μετάταξη αποδέχονταν ότι πλεόναζαν. Κανείς δεν ήξερε την κατάληξη .
Σήμερα μετά από δύο χρόνια, οικογενειάρχες με 10,15 και 20 χρόνια υπηρεσίας ξαναζούν την ομηρία και την απειλή, χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να λειτουργήσει άλλη μια φορά ο κοινωνικός αυτοματισμός,, γιατί άλλη μια φορά στο όνομα  της αποκατάστασης μιας «αδικίας» να δημιουργηθεί μία άλλη, γιατί ενώ υπάρχουν λύσεις (αύξηση των ωρών διδασκαλίας, κατάργηση συγχωνεύσεων, επαναφορά του ωραρίου, επέκταση των ΕΑΕΠ, εισαγωγή Φ.Α στην προσχολική αγωγή, συμπλήρωση ωραρίου σε τμήματα που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του «ανοιχτού σχολείου»)
θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί τις  εντολές   της τρόικας που ήθελε μια εκπαίδευση χωρίς διορισμούς ,με διαμελισμένους εκπαιδευτικούς και με παιδιά να φοιτούν υποσιτιζόμενα και χωρίς θέρμανση.
                     Ομάδα μεταταγμένων εκπαιδευτικών Πιερίας

Πηγή: Ανακοινώσεις AlfaVita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου