«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η σύναξη των αγίων δώδεκα Αποστόλων και το Μαρτυρικό τους τέλος


Στις 30 Ιουνίου η Εκκλησία µας εορτάζει τους Δώδεκα Αποστόλους του Χριστού, την «δωδεκάριθμον φάλαγγα» των πρωταγωνιστών του Πνεύματος, όπως αναφέ­ρει ένας ύμνος της εορτής.
Είναι οι άνθρωποι που τους επέλεξε ο Θεάνθρωπος, για να αποτελέσουν τον πυρήνα της Εκκλησίας και να γίνουν οι συνεχιστές του απολυτρωτικού έργου Του στον κόσμο. Το αποστολικό αξίωμα είναι το πιο τιμητικό αξίωμα στην Εκκλησία. Υπερέχει από κάθε άλλο αξίωμα.
Έφεραν δε εις πέρας την τιμητική αποστολή τους οι Απόστολοι με τη Χάρη και βοήθεια του Παναγίου Πνεύ­ματος, που έλαβαν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.
Δεν είχαν κατά κόσµον προσόντα, στα οποία θα μπορούσαν να βασισθούν και να προχωρήσουν στο έργο της διαδόσεως του Ευαγγελίου. Ωραία ερωτά ο Ιερός Χρυσόστομος: «Tίνι γάρἐθάρρουν;». Πού μπορούσαν να στηριχθούν και να έχουν θάρρος για το έργο τους; «Τῇ δεινότητι τῶν λόγων;», στη ρητορική τους μήπως ικανότητα; «Ἀλλά πάντων ἦσαν ἀμαθέστεροι», απαντά ο ίδιος ιερός Πατήρ. Ήσαν αγράμματοι ψαράδες. Αλλά μήπως μπορούσαν να βασισθούν, συνεχίζει ο Χρυσόστομος, «τῇπεριουσίᾳ τῶν χρημάτων;», στον πλούτο τους; «Ἀλλ’ οὐδέ ράβδον, οὐδέ ὑποδήματα εἶχον», ήσαν δηλαδή πάμπτωχοι υλικά.«Ἀλλά τῇ περιφανείᾳ του γένους;», επιμένει να ερωτά ο Άγιος. Μήπως κατήγοντο από κάποιο ξακουστό γένος και αυτό τους έδινε «αέρα» και θάρρος; «Ἀλλ’ εὐτελεῖς ἦσαν καί ἐξ εὐτελῶν»,απαντά. Ήσαν άνθρωποι άσημοι του άπλου λαού, παιδιά φτωχών γονέων με τίπο­τε το εντυπωσιακό κατά κόσµον (ΕΠΕ 12,370).
Και όμως αυτοί οι άσημοι, οι αγράμματοι και φτωχοί, με τη χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος ανέτρεψαν το κατεστημένο των αιώνων, φώτισαν τη σκοτισμένη ανθρωπότητα, άνοιξαν την μετά Χριστόν εποχή στην ιστορία του κόσμου, εξευγένισαν με το κήρυγμα του Ευαγγελίου τα ήθη και εξαγίασαν με τη Χάρη των Μυστηρίων της Εκκλησίας τους ανθρώπους.
Η προσφορά των Αγίων Αποστολών στην ιστορία του πολιτισμού είναι θεμελιώδης. Έθεσαν τα ισχυρά και αδιάσειστα θεμέλια, για να μπορεί να ζει ο κόσμος µας. Και αν σήμερα παραπαίει ο κόσμος, είναι γιατί δεν θέλει να στηρίζεται στα ακλόνητα εκείνα θεμέλια, τα οποία έθεσαν βαθιά στη γη μας οι Αγιοπνευματοκίνητοι εκείνοι άνθρωποι, οι οποίοι κήρυξαν στην τότε γνωστή οικουμένη το Ευαγγέλιο. Υπέγραψαν δε το κήρυγμά τους με το αίμα τους, με την ζωή τους. Σύμφωνα με τον «Συναξαριστή» του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, οι άγιοι Απόστολοι περάτωσαν την αποστολή τους ως εξής:
  • Οι πρωτοκορυφαίοι Πέτρος και Παύλος μαρτύρησαν στη Ρώμη , ο πρώτος με σταυρικό θάνατο, με την κεφαλή του προς τη γη, και ο δεύτερος με αποκεφαλισμό.
  • Ο άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος μαρτύρησε στην Πάτρα, σε σταυρό με σχήμα Χ.
  • Ο άγιος Ιάκωβος, ο αδελφός του αγίου Ιωάννου, θανατώθ­ηκε, πρώτος από όλους τους Αποστόλους, από τον Ηρώδη τον Αγρίππα με αποκεφαλισμό στα Ιεροσόλυμα.
  • Ο άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής εξορίσθηκε στην Πάτμο και τελικά πέθανε στην Έφεσο.
  • Ο άγιος Φίλιππος σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας.
  • Ο άγιος Θωμάς τρυπήθηκε με ακόντια και λόγχες στη χώρα των Ινδών και παρέδωσε εκεί την ψυχή του.
  • Ο άγιος Βαρθολομαίος σταυρώθηκε στην Ουρβανούπολη της Ινδίας.
  • Ο άγιος Ματθαίος μαρτύρησε διά λιθοβολισμού και πυρός στην Ιεράπολη της Συρίας.
  • Ο άγιος Ιάκωβος ο του Αλφαίου περάτωσε το αποστολικό έργο του κρεμασμένος σ’ ένα σταυρό.
  • Ο άγιος Σίμων ο Ζηλωτής και Κανανίτης παρέδωσε το πνεύμα του καρφωμένος σ’ ένα σταυρό στη Μαυριτανία της Αφρικής.
  • Ο άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος θανατώθηκε με τόξα στη Μεσοποταμία κρεμασμένος σ’ ένα δέντρο.
  • Τέλος, ο άγιος Ματθίας, που πήρε τη θέση του προδότη Ιούδα, παρέδωσε την ψυχή του με φρικτά βασανιστήρια στην Αιθιοπία.
Αυτοί ήσαν οι άγιοι Απόστολοι, τα εκλεκτά δοχεία της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, οι Φωτοδότες που με το κήρυγμα και τη ζωή τους έδωσαν υψηλό, ουσιαστικό νόημα στη ζωή των ανθρώπων. Οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι, που εμπνέουν και σήμερα όσους θέλουν να ζουν μια ζωή αληθινά πνευματική.
xfd.gr







ΤΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Σήμερα πέφτει η πρώτη «πιστολιά» της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να πληρώσει το 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ξεκινάει η Κριστίν Λαγκάρντ, στα χέρια της οποίας «σκάει» για πρώτη φορά η βόμβα χώρας που συμμετέχει στο ΔΝΤ να μην πληρώνει εξαιτίας της δικής της πολιτικής, τη διαδικασία ενημέρωσης του Δ.Σ. του Ταμείου. Από και εδώ και πέρα οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθ’ ότι σήμερα λήγει και το πρόγραμμα στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.


Το πώς θα αντιδράσουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, είναι ένα ζητούμενο, το οποίο θα εξαρτηθεί και από το πώς θα «εισπράξουν» οι αγορές τη μη πληρωμή εκ μέρους της Ελλάδας. Τα χρηματιστήρια πάντως κατέρρευσαν χθες με τον Down Jones να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2013, δίδοντας την εικόνα πώς οι αναταράξεις θα είναι ακόμη πιο σφοδρές το επόμενο διάστημα.


Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πώς χωρίς συμφωνία δεν πρόκειται να πληρωθεί σήμερα η δόση του 1,53 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. «Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτό έχουν και το πεπόνι. Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το 2014. Το Ταμείο θέλει να πάρει χρήματα χωρίς να πληρώνει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.


Αν μέχρι το βράδυ δεν πληρωθεί η δόση, καθίσταται ληξιπρόθεσμη και από αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για την εξέλιξη αυτή με περιθώριο ενός μήνα έως ότου επιβληθούν οι όποιες κυρώσεις (τόκοι υπερημερίες κλπ) στην Ελλάδα. Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιο είναι πώς θα προκληθεί «τσουνάμι» αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ταμείου, καθώς Βραζιλία και άλλα μέλη του Ταμείου έχουν εδώ χρόνια διαφωνήσει έντονα για την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδος.


Μέχρι σήμερα λοιπόν συμφωνία δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται προοπτική να υπάρξει τουλάχιστον εντός της ημέρας, καθώς η πρόταση που φέρεται να έκανε τη νύχτα χθες ο πρόεδρος της Κομισίον Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ ήταν μία από τα ίδια, με παραδοχή μάλιστα της Ελλάδας σε όρους που έθεταν οι δανειστές για να υπάρξει και η ταπείνωση της. Άρα η πιστολία στο ΔΝΤ είναι δεδομένη.


Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε διατεθειμένος να φτάσει μέχρι τέλος, την Κυριακή και να αναλάβει τις ευθύνες του ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως είπε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ αν υπάρξει «ΝΑΙ» στην πρόταση των δανειστών, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, θα το προωθήσει για να γίνει νόμος τους κράτους, αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ο ίδιος ή η κυβέρνησή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και πιθανόν να οδηγηθούμε σε εκλογές.


«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», δήλωσε και ξεκαθάρισε πώς θα αποχωρήσει ανοίγοντας το δρόμο για πολιτικές εξελίξεις, ίσως και εκλογές, αν επικρατήσει το «ΝΑΙ». Σε άλλο σημείο ήταν πιο κάθετος: «Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» και πρόσθεσε: «Αν ο λαός θέλει σχέδια λιτότητας που δεν θα μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι, θα σεβαστούμε την επιλογή, δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».


Έστειλε επίσης μήνυμα ήταν πώς επέλεξε το δημοψήφισμα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και όχι γιατί έχει διάθεση να προχωρήσει σε ρήξη με την ευρωζώνη και αν οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Θα επιδιώξει όμως, με ένα δυνατό «ΟΧΙ», μία βιώσιμη λύση, την οποία δεν έδωσαν μέχρι τώρα οι εταίροι για πολιτικούς λόγους.


Σημείωσε τέλος, ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η δυσκολία των ημερών, όπως οι κλειστές τράπεζες, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, θα περάσει και σύντομα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, θα έχουν αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.


Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τις κινήσεις, αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ούτε απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του για ορισμένες λάθος εκτιμήσεις σχετικά με όσα ανέμενε από την πλευρά των δανειστών και επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε είναι αυτός ο στόχος του δημοψηφίσματος.


Άφησε ταυτόχρονα «παράθυρο» για συμφωνία και τόνισε απευθυνόμενος στους εταίρους, ότι η Ελλάδα επιμένει να ζητάει μια βιώσιμη λύση. «Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι ανύπαρκτες, στα υπόλοιπα θέματα είναι πολύ σημαντικές» είπε, για να καταλήξει, διαμηνύοντας στους δανειστές: «Εάν μας δοθεί λύση έστω και στο "και πέντε", εμείς θα την πάρουμε». Δεν έκρυψε ότι επιθυμεί μια επικράτηση του «όχι» με ποσοστό άνω του 60%-70%.


Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ανεξαρτήτου αποτελέσματος στο δημοψήφισμα.  


Όπως και να έχει πάντως, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφενός γιατί δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αφετέρου γιατί λήγει το πρόγραμμα προς την Ελλάδα και η ΕΚΤ απειλεί με κλείσιμο εντελώς της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Θα δείξει λοιπόν σήμερα αν πρόκειται να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία για λύση της τελευταίας στιγμής ή αν όλοι θα αναμένουν το αποτέλεσμα της Κυριακής. 


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr








ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΑ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραίτηση της κυβέρνησης προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει ως πλειοψηφική απόφαση αυτή του «ναι».
Αν και ο υπουργός Επικρατείας απέφυγε να διατυπώσει ευθαρσώς το ενδεχόμενο αυτό εντούτοις ερωτώμενος τι θα γίνει την επόμενη ημέρα εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι» ο ίδιος απάντησε ότι «Δεν ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόσουμε μνημονιακές πολιτικές» . Σε ερώτηση εάν αυτό ερμηνεύεται ως παραίτηση της κυβέρνησης ο ίδιος είπε «νομίζω ότι σας απάντησα».
Εάν αυτό συνιστά και την επίσημη άποψη του Μαξίμου τότε το επερχόμενο δημοψήφισμα δεν αφορά πλέον μόνο το ευρώ ή τη δραχμή αλλά την ίδια την κυβέρνηση και κατά πόσο το εκλογικό σώμα επικροτεί την μέχρι τώρα διαπραγματευτική της πολιτική.
Είναι δημοψήφισμα που πρακτικά οδηγεί σε νέες εκλογές, μάλλον στς 2 Αυγούστου με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Το σίγουρο είναι ότι την Τριτη δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες και δεν θα υπάρξει άρση του capital control. Και από εκεί και πέρα θα "μετράνε κανόνια" οι δανειστές (υπάρχει και η πληρωμη των Ευρωπαίων με κάου 3,5 δισ. στις 20 Ιουλίου)...
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν πάλι, αλλά εν μέσω ερειπίων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου