«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

REUTERS ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

capital controls στην Ελλάδα θα διαρκέσουν για μήνες, μέχρι να έρθει και πάλι «φρέσκο» χρήμα από την Ευρώπη μαζί με μια σαρωτική αναδιάρθρωση, εκτιμούν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters...

H αποκατάσταση των ελληνικών τραπεζών θέτει ένα δύσκολο ερώτημα, επισημαίνει το δημοσίευμα: Πρέπει η Ευρωζώνη να ζητήσει από τους ομολογιούχους ή τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν μέρος των απωλειών ή μήπως πρέπει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των τραπεζών να προστεθεί στο ελληνικό χρέος;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και, όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση των τραπεζών, αφού τα όρια στις αναλήψεις πνίγουν την οικονομία και δυσχεραίνουν την αποπληρωμή δανείων και καρτών.
«Οι τράπεζες είναι στην κατάψυξη και η ελληνική οικονομία αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο» τονίζει αξιωματούχος στο Reuters. Αυτό το πάγωμα της ρευστότητας είναι απίθανο να ανακληθεί σύντομα, αν και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να χαλαρώσουν, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
«Τα capital controls μπορούν να σταματήσουν μόνον όταν οι τράπεζες θα είναι και πάλι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank.
Πάντως, οι Ελληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι από την πτωτική πορεία της οικονομίας και ζητούν επειγόντως αποδέσμευση των κεφαλαίων για τις τράπεζες.
«Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, ένα ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών» τόνισε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Αυτό θα πρέπει να είναι περίπου δέκα δισ. ευρώ» πρόσθεσε. 

 http://fimotro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου