«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, από μια Δασκάλα Δημοτικού



maria«Το Κέντρο Νέων αποτελούσε για μένα όνειρο ζωής» δηλώνει η πρωτεργάτισσα του εγχειρήματος Κυριακή – Μαρία  Καραγγελή
Με βασικό σκοπό, να προσφέρει στους νέους της ευρύτερης περιοχής του Γιαννιτσοχωρίου, γνώσεις και δεξιότητες, πέρα από τη στείρα γνώση του σχολείου και ταυτόχρονα να «ζωντανέψει» το χωριό γεμίζοντας το δράσεις και νέα ερεθίσματα, εγκαινιάστηκε πριν δυο μήνες το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου.
Ένα αξιόλογο εγχείρημα, πρωτεργάτισσα του οποίου, είναι η δασκάλα του χωριού κ. Κυριακή –  Μαρία Καραγγελή (από την Καλαμάτα)  η οποία ξεκίνησε να διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο πριν έξι χρόνια, αγάπησε την περιοχή, δέθηκε με τους ανθρώπους της, και αποφάσισε πως, το Γιαννιτσοχώρι, είναι ο κατάλληλος τόπος για να υλοποιήσει το όνειρο ζωής της! Τη δημιουργία ενός Κέντρου Νέων, το οποίο θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας τους διέξοδο αλλά κυρίως στήριξη, επιμόρφωση και δημιουργική απασχόληση. Πρόσβαση δηλαδή, σε όλα όσα στερούνται…
Και όλα αυτά, χάρις όλους εκείνους, που αγκάλιασαν τη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία της νεαρής δασκάλας, που στηρίζεται σε δυο θεμελιώδεις αρχές. Την αρχή του εθελοντισμού και της προσφοράς στο συνάνθρωπο.
Σημαντική είναι η υποστήριξη του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννιτσοχωρίου αλλά και του προέδρου του Τ.Σ. Επαμεινώνδα Τριγάζη αλλά και των ανθρώπων εκείνων που δέχτηκαν να προσφέρουν εντελώς δωρεάν τις γνώσεις τους για τη στήριξη του έργου αυτού.
Σο Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 80 άτομα.
«Όνειρο ζωής»
«Το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου είναι για μένα το σύνολο των σκέψεων , των γνώσεων και των ιδανικών από τη σκοπιά  μιας εκπαιδευτικού» επισήμανε η πρωτεργάτισσα του εγχειρήματος κ. Κυριακή – Μαρία Καραγγελή και συνέχισε: «Είναι το όνειρο ζωής και το ιδανικό που μπορεί  να ζήσει κάποιος. Τα 10 χρόνια που συμπληρώνω φέτος ως εκπαιδευτικός σε συνδυασμό με την πλήρη αφοσίωση μου σε αυτό το λειτούργημα μιας και αποτελεί για εμένα και ένα αγαπημένο χόμπι, με έχει γεμίσει ερωτηματικά και προβληματισμούς σχετικά με το εκπαιδευτικό μας σύστημα, με το τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί και τι είναι αυτό που μπορεί να διαπλάσει μια ολοκληρωμένη αλλά κυρίως ευτυχισμένη προσωπικότητα. Ένα πρώτο και προφανές συμπέρασμα είναι ότι οι γνώσεις που παρέχουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σχολείου δεν φτάνουν! Αν σκεφτούμε επίσης πως τα παιδιά στην επαρχία στερούνται και την πρόσβαση σε ευκαιρίες γνώσης και δεξιότητες , οι οποίες στα μεγάλα αστικά κέντρα θεωρούνται αυτονόητες, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα» και  εξήγησε ότι το Κέντρο Νέων, με τους σωστούς χειρισμούς θα μπορούσε να αποτελέσει μια πνευματική όαση στην περιοχή. «Το όραμά μας είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτό θα επιχειρηθεί αρχικά  μέσω των σεμιναρίων και των βιβλιοπαρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο μας με απώτερο στόχο την πνευματική ανάταση του τόπου μας και την ανάδειξη της παλαιάς της αίγλης. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε την τύχη να ζούμε  στην Ολυμπιακή γη».
Δράσεις εκπαιδευτικού & επιμορφωτικού χαρακτήρα
Μέχρι αυτήν τη στιγμή και σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχουν δημιουργηθεί τμήματα δράσεων με άκρως εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα τα οποία είναι τα ακόλουθα:
•    Τμήμα εκμάθησης κιθάρας και ιστορίας της Μουσικής
•    Τμήμα εκμάθησης μπουζουκιού
•    Κοινωνικό φιλολογικό φροντιστήριο, το οποίο θα  έχει ως βασική αποστολή να προετοιμάζει μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού για τα φιλολογικά μαθήματα της Α΄ Γυμνασίου και κυρίως τα Αρχαία Ελληνικά στα οποία έχει διαπιστωθεί πως οι μαθητές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία
•    Βιωματικό Ψυχολογικό Εργαστήρι
•    Θεατρικό Εργαστήρι και μαθήματα Θεάτρου
•    Ομάδες εκμάθησης σκάκι,  σε συνεργασία με τη σκακιστική Ακαδημία Πύργου
•    Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, το τμήμα υαλογραφίας( ζωγραφικής σε γυαλί)  το οποίο θα εμπλουτιστεί με διάφορες άλλες δραστηριότητες με απώτερο στόχο να καλλιεργηθεί σε όλους μας η έμφυτη δημιουργικότητα.
•    Εργαστήρι δημιουργικής γραφής  και το  Τμήμα Μαθηματικών. Το μεν πρώτο έχει ως βασικό σκοπό να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τη παραγωγή γραπτού λόγου  και το δεύτερο, σε συνεργασία με το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ν. Ηλείας θα προετοιμάζει μαθητές του Δημοτικού,  με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά,  με σκοπό να μπορούν να λάβουν μέρος σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς αλλά κυρίως να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα Μαθηματικά.
•    Τμήμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων με σκοπό να έρθουν τα παιδιά σε μία πρώτη  επαφή με διάφορα αθλήματα να κατανοήσουν τα οφέλη που τους προσφέρουν  και να τα αγαπήσουν.
•    Στα προγράμματα θα ενταχθεί και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, τις  με βασικό στόχο να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τις ομορφιές του τόπου.
Προτεραιότητα η δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης
Στις βασικές προτεραιότητες όμως της κ. Καραγγελή και όλων των εθελοντών που συμμετέχουν στην σπουδαία αυτή προσπάθεια, είναι η λειτουργία μιας πλούσιας και ενημερωμένης δανειστικής βιβλιοθήκης η οποία θα έχει κυρίως βιβλία λογοτεχνικά, εγκυκλοπαίδειες αλλά και σχολικά βοήθημα όλων των τάξεων, από α’ δημοτικού έως και γ’ λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου