«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ένα σχολείο «θηρίο» στη Λάρισα – Τα αποδυτήρια διδακτική αίθουσα!

enato«Η Γκραβοποίηση των σχολείων. Δημιουργούν σχολεία «μαμούθ». Ποιος νοιάζεται για την παιδαγωγική; Ευθύνες στις Πολιτικές, Συνδικαλιστικές ακόμα και τις Δημοτικές αρχές δεν υπάρχουν; Σκοπός τους είναι η οικονομία και όχι η παιδαγωγική. Η κοινωνία όμως, ακόμα και η τοπική σιωπά για κάποιο λόγο. Για ποιον άραγε;»
Με αυτά τα λόγια σχολιάζει ο Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Θεσσαλίας Νάστος Γιώργος την κατάσταση. Και έχει απόλυτο δίκιο. Την κατάσταση γνωρίζει πολύ καλά και ο διαχειριστής του «e-Πύλη Εκπαίδευσης», μιας και είναι το σχολείο που υπηρέτησε πέντε χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του και είναι από τους δασκάλους που το «στήσανε».
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα της Λένας Κισσάβου από την σημερινή (25/8) «Ελευθερία» Λάρισας
Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό μαθητών (521 παιδιά) δημοτικό σχολείο στην πόλη, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης για την κάλυψη των αναγκών τόσο μεγάλου αριθμού μαθητικού δυναμικού, με τους γονείς να είναι ανένδοτοι στο να μετακινηθούν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο και τον Δήμο Λάρισας να προσπαθεί να δώσει λύση μετατρέποντας αποδυτήρια γυμναστηρίου σε αίθουσες διδασκαλίας.
Κάθε χρόνο οι εγγραφές νέων μαθητών αυξάνονται ραγδαία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια όλο και να διογκώνεται το πρόβλημα έλλειψης στέγασής τους, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του φέτος, χωρίς να έχει δοθεί μια οριστική λύση, παρά μόνο προσωρινές.
Γνωστό ως πρόβλημα, οι αρμόδιοι φορείς ήξεραν ότι και τη νέα χρονιά θα …το βρουν μπροστά τους και έτσι ξεκίνησαν συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων, από τα μέσα του καλοκαιριού, προκειμένου να συζητήσουν και πάλι το πώς θα καλυφθεί ο αυξημένος αριθμός μαθητών.
Κατέληξαν να διαμορφώσει ο Δήμος Λάρισας, τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου σε δύο αίθουσες διδασκαλίας, αλλά οι γονείς άρχισαν να ανησυχούν όταν διαπίστωσαν πως τελικά σήμερα στο σχολικό κτίριο διαμορφώνεται μόνο μία αίθουσα διδασκαλίας, που δεν λύνει το πρόβλημα.
Η ανησυχία τους για την εφαρμογή μιας νέας λύσης που θα περιλαμβάνει μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία, έγινε έντονη και έτσι προχώρησαν σε διαμαρτυρία, καταθέτοντας την εξής θέση τους, που υπογράφει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου: «Προτάσεις που ακούγονται για μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία χωρίς να ρωτηθούν οι γονείς, είναι έξω από κάθε λογική.
Ενώ τον Ιούλιο επισκέφτηκε ο δήμαρχος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες το 9ο Δημοτικό Σχολείο και δεσμεύτηκε παρουσία του διευθυντή και του συλλόγου γονέων, ότι θα κατασκευαστούν μέσα στο καλοκαίρι δύο αίθουσες διδασκαλίας, σε χώρους των αποδυτηρίων του γυμναστηρίου, που δεν χρησιμοποιούνται, ξαφνικά και λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαπιστώνουμε ότι λόγω έλλειψης χρημάτων θα κατασκευαστεί μία αίθουσα, ενώ στα σχέδια των τεχνικών υπηρεσιών ήταν δύο αίθουσες, δημιουργώντας σοβαρό λειτουργικό και στεγαστικό πρόβλημα στο σχολείο μας.
Καλούμε τον δήμαρχο να τηρήσει τις υποσχέσεις τους, κατασκευάζοντας και την άλλη αίθουσα, λύνοντας έτσι το λειτουργικό πρόβλημα του σχολείου μας.
Είναι η μοναδική λύση για να λυθεί το πρόβλημα του στεγαστικού και ό,τι άλλο ακούγεται για μεταφορά μαθητών σε άλλα σχολεία είναι ανεφάρμοστο και θα βρει αντίθετο το σύλλογο γονέων και τη συνοικία».
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Σχολείο «θηρίο», χαρακτήρισε το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Σωτήρης Βούλγαρης, από την άποψη του αριθμού μαθητών που έχουν εγγραφεί και φοιτούν σε αυτό.
Είναι το μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο της Λάρισας, με 24 τμήματα όλων των τάξεων, μας ενημερώνει ο ίδιος ο οποίος εκτιμά ότι για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη ορίων σχολικών μονάδων, για την ανακατανομή μαθητών και στα όμορα σχολεία, όπως στα 2ο , 7ο και 30ό Δημοτικά.
Όμως, παράλληλα εκτιμά ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μελλοντικά για την επόμενη σχολική χρονιά, και όχι τελευταία στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα, για την οποία όπως τόνισε έχει βρεθεί η προσωρινή λύση δημιουργίας δύο νέων αιθουσών και ειδικότερα η διαμόρφωση των αιθουσών των αποδυτηρίων του γυμναστηρίου, σε διδακτικές.
Ο κ. Βούλγαρης υποστήριξε ότι το θέμα ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους φορείς και γι΄ αυτό έγιναν συσκέψεις μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να βρεθεί λύση, εφόσον μέχρι τότε δεν είχε ληφθεί μέριμνα για ανακατανομή μαθητών.
Να σημειωθεί πως και ο διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Ζωγράφος, υποστηρίζει την προσωρινή λύση της δημιουργίας δύο αιθουσών, αναφέροντας ότι τον εξοπλισμό τους θα τον διαθέσει το σχολείο (θρανία, πίνακες…), ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έπρεπε να είχε λύσει το θέμα από χρόνια πριν, με αναδιάταξη των ορίων των σχολικών μονάδων για ανακατανομή μαθητικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου