Τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περιμένουν στο υπουργείο Παιδείας. Ήδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι υπεγράφη η απόφαση για την 4.000 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και πως η απόφαση αυτή πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το ΠΔΕ θα στηρίξει με προσλήψεις τόσο τη Γενική Εκπαίδευση όσο και την Ειδική Αγωγή. Το θετικό με τις πιστώσεις των δημοσίων επενδύσεων είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο περιορισμός της περιφερειακής κατανομής του ΕΣΠΑ και οι πιστώσεις μπορούν να κατευθυνθούν σε περιοχές που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ όπως είναι οι περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου.
Χθες 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, συναντήσεις της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής με τον Υπουργό, κ. Ν. Φίλη με σκοπό να παρουσιαστεί η τραγική κατάσταση στο χώρο της δημόσιας ειδικής αγωγής με τα κλειστά ειδικά σχολεία και τα υποστελεχωμένα ΚΕΔΔΥ της χώρας και παράλληλα να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις ελάχιστες πιστώσεις από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας, Ν. Αιγαίου και εν μέρει της Στερεάς Ελλάδας.
Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ κ. Καρπενησιώτη ο οποίος και μας ανέφερε ότι έγινε γνωστό πως μέρος των πιστώσεων του ΠΔΕ θα κατευθυνθεί προς την Ειδική Αγωγή. Στο δελτίο τύπου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «από την ενημέρωση που είχαμε προκύπτει ότι έχουν εγκριθεί 4000 πιστώσει για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σύνολο της Εκπαίδευσης, που θα καλυφθούν από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Από αυτές 854 πιστώσεις αφορούν τους αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ. Πιο συγκεκριμένα θα προσληφθούν 614 αναπληρωτές ΕΕΠ και 240 ΕΒΠ. Οι προσλήψεις αυτές θα καλύψουν τις ανάγκες των περιφερειών που δεν καλύφθηκαν από το ΕΣΠΑ».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που θέτει το υπουργείο, εκτιμάται ότι όλοι οι αναπληρωτές θα βρίσκονται στη θέση τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2015.Επίσης, τέθηκε εκ μέρους της ΠΟΣΕΕΠΕΑ το ζήτημα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ και τονίστηκε στον Υπουργό ότι η Ειδική Εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν στελεχώνεται από πλήρη διεπιστημονική ομάδα.
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ υπενθύμισε την πάγια διεκδίκησή της για στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ με μόνιμο προσωπικό, για να υπάρχει σταθερότητα και ευρυθμία στην Ειδική Εκπαίδευση και να μην παρατηρείται κάθε χρόνο το ίδιο τραγικό φαινόμενο της αδυναμίας λειτουργίας των σχολείων και των υποστηρικτικών δομών.
Στο πιο πάνω θέμα ο κ. Καρπενησιώτης δήλωσε στο newsbeast.gr ότι είναι αναγκαίο να στελεχωθούν οι δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες προσλήψεις σε Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό πραγματοποιήθηκαν το 2005.
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζήτησε συνεχή και στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα θέματα της ΕΑΕ και παράλληλα αναφέρθηκε στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο και στις βασικές της θέσεις σχετικά με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση και το ενιαίο σχολείο, καθώς και την αξία της πρώιμης παρέμβασης.
Τέλος, ενημέρωσε τον κύριο Υπουργό για την αυριανή συγκέντρωση (σημερινή) των φορέων της Εκπαίδευσης και του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος στο Υπουργείο στις 10:00, και ζήτησε εκ νέου συνάντηση των εκπροσώπων του συντονιστικού μαζί του. «Ο κ. Φίλης αν και έχει αύριο ανειλημμένες υποχρεώσεις, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μας συναντήσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Καλόγηρος Βασίλειος