«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

12.000 αιτήσεις για μετεγγραφές σε κεντρικά ΑΕΙ



Η οικονομική κρίση εκτίναξε τις αιτήσεις των φετινών πρωτοετών για να πάρουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ «εντός έδρας», εύλογα στα ΑΕΙ/ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Καθώς ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας φέτος υπεβλήθησαν περίπου 12.000 αιτήσεις, δηλαδή περίπου 2.000 περισσότερες σε σχέση με τις 9.710 πέρυσι.

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των θέσεων για τους μετεγγραφόμενους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", για να αυξηθεί το ποσοστό θα πρέπει οι Σχολές και τα Τμήματα να το εισηγηθούν αιτιολογώντας το αίτημά τους. Βεβαίως, η αύξηση των αιτήσεων σε συνδυασμό με το πλαφόν του 15% αναμένεται να οξύνει το οικονομικό πρόβλημα των φοιτητών που δεν θα πάρουν μετεγγραφή.
Την κατάσταση επιδεινώνει η απουσία αρκετών θέσεων στις φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων φοιτητικής μέριμνας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που δημοσιοποίησε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (νεολαία του ΚΚΕ), οι αιτήσεις για μια θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κρίση. «Σήμερα περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και υπάρχουν 14.000 θέσεις (οι 6.000 είναι θέσεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια), οι οποίες αντιστοιχούν στο 9% των φοιτητών. Οι υπάρχουσες δομές είναι ελάχιστες, κακοσυντηρημένες, χωρίς επαρκή φύλαξη και καθαριότητα, χωρίς ζεστό νερό, θέρμανση, Ίντερνετ. Η κατάσταση πολλές φορές είναι επικίνδυνη (νερό με σκουριά, πέφτουν σοβάδες, πλημμυρίζουν δωμάτια)» λέει το ΜΑΣ.
Τα αποτελέσματα για τις φετινές μετεγγραφές θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει με την ηλεκτρονική κατάθεση της αίτησης, να γίνεται αμέσως επαλήθευση των οικονομικών εισοδημάτων που δηλώνει ο αιτών. Ενδεικτικά, πέρυσι από τις 9.710 αιτήσεις, στις 1.980 αιτήσεις αναγράφονταν άλλα κριτήρια και η διασταύρωση των στοιχείων γινόταν από υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών. 
alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου