«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Κατήγγειλαν το «my School» στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οι Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Σχολείων

Δείτε ολόκληρο το κείμενο προσφυγής στο esos

Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Α. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει συμμορφωθεί στις συστάσεις που του απηύθυνε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την υπ αριθμ 139/2014 απόφασή της.
Β. Η Κεντρική Βάση Δεδομένων  «my School» παρουσιάζει μεγάλα κενά, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων, ακολούθως δε και για τα δικαιώματα των υποκείμενων (μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών), τα δεδομένα των οποίων είναι καταχωρημένα στην Κεντρική Βάση Δεδομ;eνων «my School».
Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων στο κείμενο προσφυγής, που κατέθεσε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και ζητά από την Αρχή να αποφανθεί:
1. Εάν τα Ιδιωτικά Σχολεία έχουν υποχρέωση  να καταχωρίζουν  στην Κεντρική Βάση Δεδομένων  «my School» τα απλά και εyαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, που τα ίδια νομίμως συλλέγουν και επεξεργάζονται.
2. Να ελέγξει με επιτόπιες επισκέψεις   ένα το υπουργείο Παιδείας , έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις συστάσεις που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του απηύθυνε πριν δύο χρόνια με την υπ αριθμ 139.2014 απόφασή της, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και γονέων , αλλά και των εκπαιδευτικών, δεν θα μπορούν να γίνουν βορά στις ορέξεις κακοπροαίρετων τρίτων.
3. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων ζητά από την Αρχή την κατά προτεραιότητα εξέταση της προσφυγής-καταγγελίας, λόγω:
α/του τεράστιου όγκου των δεδομένων που καταχωρίζονται στην κεντρική Βάση Δεδομένων  «my School».
β/ του γεγονότος ότι τα προσωπικά δεδομένα αφορούν σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.
γ/ των συνεχών οχλήσεων , που δέχονται τα μέλη του Συνδέσμου από τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία τους
δ/ των συνεχών οχλήσεων, που δέχονται μέλη του Συνδέσμου από τις υπηρεσίας του υπουργείου παιδείας
ε/ της ανάγκης να μη δημιουργηθούν  τετελεσμένα γεγονότα και να αποφευχθεί η πιθανότητα πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης-λόγω παραβίασης/διαρροής προσωπικών δεδομένων ανήλικων μαθητών και των οικογενειών τους εξαιτίας πιθανών κενών ασφαλείας της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων  «my School».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Παράλληλα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κώστα  Γαβρόγλου την ακόλουθη επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας γνωρίζουμε ότι με τα συνημμένα διαδοχικά έγγραφα το ΥΠΠΕΘ ζητεί από τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταχωρούν, από το σχολικό έτος 2016 - 2017, στην ενιαία κεντρική βάση δεδομένων «my School», μεγάλο όγκο απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών μας των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.
Κατά την άποψή μας, η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την περί ης ο λόγος υποχρεωτική καταχώριση -και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των υποκειμένων- σε ένα κεντρικό «Υπέρ-Αρχείο» και, παράλληλα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ως προς την ασφάλεια των δεδομένων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό ασκήσαμε τη συνημμένη Προσφυγή-Καταγγελία ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα.
Ενόψει της ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος και της επιβαλλόμενης άκρας ευαισθησίας κατά την αντιμετώπισή του, παρακαλούμε:
α) για την προσωρινή αναστολή της καταχώρισης μέχρι την έκδοση της απόφασης/γνωμοδότησης της Αρχής επί της προσφυγής μας, προκειμένου να προστατευθούν οι χιλιάδες ανήλικοι μαθητές μας, οι οικογένειές τουςκαι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας από την επέλευση μη επανορθώσιμης βλάβης που εξ ορισμού συνεπάγεται η πιθανολογούμενη παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους και ενδεχόμενη διαρροή ή άλλης μορφής αθέμιτη επεξεργασία τους.
β) όπως ορίσετε συνάντηση με αντιπροσωπεία μας, ώστε να σας εκθέσουμε και προφορικά τις απόψεις μας και να παράσχουμε οποιεσδήποτε διευκρινίσεις κρίνετε σκόπιμες.
Με τιμή
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ο πρόεδρος Χαράλαμπος Κυραιλίδης  
Ο Γενικός Γραμματέας Αλκιβιάδης Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου