«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ανακοινώθηκε στην Βουλή η πρόταση για 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση



Ο Γ. Κουζέλης εισηγούμενος την πρόταση αναφέρθηκε σε 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αν και η αρχική πρόταση έκανε λόγο για 11χρονη
Στα 12+2 χρόνια τοποθέτησε την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμος Κουζέλης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής. Το ΙΕΠ έχει αναλάβει να επεξεργαστεί εκ μέρους του υπουργείου μια συνολική πρόταση για την αναβάθμιση του Λυκείου και την εισαγωγή στη τριτοβάθμια. Ωστόσο, προς ώρας η συζήτηση θα εστιάσει στο Λύκειο στη βουλή, ύστερα από πολιτική απόφαση.

Ο Γ. Κουζέλης εισηγούμενος την πρόταση (που παρουσίασε αποκλειστικά η "Α") αναφέρθηκε σε 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αν και η αρχική πρόταση έκανε λόγο για 11χρονη. Κατά τις πληροφορίες, στόχος του υπουργείου μακροπρόθεσμα είναι η υποχρεωτικότητα να αφορά και στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου (από 4 ως 18 ετών). Υπέρ της πρότασης τάχθηκε στην επιτροπή και η Ελένη Ζωγραφάκη, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Κουζέλης «χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η σταδιακότητά της».
Τα βασικά της χαρακτηριστικά:
1. Ευρύτερες ενότητες μαθημάτων
2. Ευκαιρία για συστηματική δουλειά στα μαθήματα
3. Α' Λυκείου κοινή αφετηριακή τάξη για ό,τι κάνουν οι μαθητές στη συνέχεια.
4. Εξασφάλιση της υποχρεωτικότητας της Α΄ Λυκείου και σταδιακά 14χρονο υποχρεωτικό σχολείο στο οποίο παραμένει δυνατότητα επιλογών.
5. Σχολείο χωρίς φραγμούς
6. Πιστοποίηση γνώσεων και ικανοτήτων ξένων γλωσσών στην Α΄ Λυκείου
7. Δυνατότητα στους μαθητές πα οαρακολουθήσουν την ανάπτυξη των δικών τους ενδιαφερόντων, κλίσεων και προσεγγίσεων.
8. Εμφάσεις σε ΣΕΠ, εργασίες, επιχειρηματολογία και γλωσσική κατανόηση
9. Το απολυτήριο να ενισχυθεί να δοθεί αξία σε αυτό. Ενδεχομένως πανελλαδικά οργανωμένη εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου.
Οι αλλαγές στο λύκειο και τις πανελλαδικές εξετάσεις στο επίκεντρο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής
«Το πλέγμα των τεσσάρων θεμάτων (δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, εθνικό απολυτήριο, εισαγωγικές εξετάσεις και πρώτο έτος του πανεπιστημίου), είναι σύνθετο και ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα πόρισμα, το οποίο θα συζητηθεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής» σημείωσε ο Κ. Γαβρόγλου
Με μόνο σημείο επαφής την θέσπιση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στην Βουλή, για τις αλλαγές στο λύκειο και τις πανελλαδικές εξετάσεις.
«Στόχος μας, είναι να ακούσουμε και όχι να προκαταβάλουμε την συζήτηση», τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, υπενθυμίζοντας ότι το πλέγμα των τεσσάρων θεμάτων (δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, εθνικό απολυτήριο, εισαγωγικές εξετάσεις και πρώτο έτος του πανεπιστημίου), είναι σύνθετο και ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα πόρισμα, το οποίο θα συζητηθεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσες θα είναι συνολικά οι συνεδριάσεις.
«Κανείς δεν έχει την απόλυτη αλήθεια. Προσπαθούμε να βρούμε τους κοινούς τόπους για την επόμενη τριετία», υπογράμμισε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής. Πάντως, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο συμπεράσματα και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο το επόμενο διάστημα.
Εξάλλου, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης υπεραμύνθηκε της διατήρησης της εξέτασης τεσσάρων αντικειμένων πανελλαδικά και πρότεινε, για το εθνικό απολυτήριο, ο μέσος όρος θα διαμορφώνεται βάσει ποσοστού της επίδοσης των μαθητών στην τάξη ανά τετράμηνο, αλλά και ποσοστού των βαθμών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Επίσης, πρότεινε κοινή τάξη για το γενικό και επαγγελματικό λύκειο. «Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις που θα γίνουν σε μία ενιαία κατεύθυνση από την πρωτοβάθμια μέχρι και την δευτεροβάθμια, με τη λογική μιας ουσιαστικής εκπαίδευσης», σχολίασε συνολικά ο Γεράσιμος Κουζέλης.
Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος, επικεντρώθηκε στο διετές λύκειο, τόνισε ότι «θα ήταν ολέθριο ένα διπλό σύστημα εξετάσεων» και εμφανίστηκε αντίθετος με την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. «Η χαλάρωση του λυκείου δεν εξυπηρετεί κανέναν, θα την πληρώσουν οι κατώτερες τάξεις», ισχυρίστηκε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να θεσμοθετούμε αλλαγές στα χαρτιά», ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, αναφέρθηκε στα θέματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επεσήμανε ότι και πάλι γίνεται ένας διάλογος που δεν θα βγάλει πουθενά: «Κάθε φορά κάνουμε τις ίδιες κουβέντες», είπε.
Πληροφορίες: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΛΟΥ) ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου