«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πανελλήνιες: Αλλάζει η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια

 
 

: Εισαγωγή σε σχολές και όχι στα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αλλάζουν όλα στο Λύκειο στον τρόπο εισαγωγής και πρόσβασηςσε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δυο ή τρία μαθήματα ειδικότητας και ένα ή δυο κοινά μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χρονιά «γέφυρα» η Α’ Λυκείου σύμφωνα με ρεπορτάζ της imerisia.gr


Το τελικό πόρισμα για την Παιδεία την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές των ανώτατων ιδρυμάτων και όχι σε τμήματα.
Η ενδοσχολική αξιολόγηση και στις δυο τάξεις θα συνεχίσει να γίνεται με τεστ τετραμήνων, με εργασίες και projects.
Τελειώνει η μονόωρη διδασκαλία μαθημάτων σε όλο το Λύκειο και στην Γ’ τάξη, τα μαθήματα περιορίζονται αισθητά και η διδασκαλία τους θα είναι 2ωρη ή και 3ωρη ημερησίως.
Στο Λύκειο τα διδασκόμενα μαθήματα θα είναι λιγότερα απ’ ό,τι σήμερα, ιδίως στην τελευταία τάξη, η οποία μετατρέπεται σε τάξη επιλογής. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών κατευθύνσεων και «μπουκέτων» μαθημάτων, ανάλογα με το επιστημονικό τους ενδιαφέρον, ενώ θα υπάρχουν και ένα ή δυο μαθήματα κοινά για όλους.
Συνδέονται η γενική και η τεχνική εκπαίδευση, καθώς ως και την Α’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι κοινά και θα απευθύνονται και στις δύο κατευθύνσεις. Έτσι, οι μαθητές θα έχουν μια γενική κοινή μόρφωση και από τη Β’ Λυκείου θα κάνουν τις εκπαιδευτικές τους επιλογές και θα κατευθύνονται στην τεχνική εκπαίδευση ή θα παραμένουν στη γενική με στόχο τα ανώτατα ιδρύματα.
Η Α’ Λυκείου γίνεται χρονιά «γέφυρα» και ουσιαστικά δημιουργείται ένα διετές Λύκειο, που θα καταλήγει στην τελευταία τάξη, όπου θα γίνονται οι βασικές επιστημονικές επιλογές των μαθητών πριν από την ανώτατη εκπαίδευση.
Η Α’ Λυκείου θα είναι μεταβατική τάξη για να μπορέσουν οι μαθητές να επιλέξουν επιστημονική κατεύθυνση.
Στο τέλος της Γ’ Λυκείου θα δίνονται εθνικού τύπου εξετάσεις σε λίγα μαθήματα, πιθανότατα τέσσερα, στο πρότυπο των παλαιών Δεσμών.
Τα μαθήματα αυτά θα καθοριστούν σε δεύτερο χρόνο, από την Πολιτεία και τα αρμόδια Ινστιτούτα και όχι από τα Πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ.
Τα μονόωρα μαθήματα σε όλο το Λύκειο σταματούν. Τα μαθήματα θα διδάσκονται καθημερινά δίωρα, ενώ στην Γ’ Λυκείου η διδασκαλία του κάθε μαθήματος θα γίνεται περισσότερες ώρες.
Η είσοδος στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνεται με βάση την επίδοση των υποψηφίων σε δυο ή τρία μαθήματα ειδικότητας και ένα ή δυο κοινά μαθήματα. Αν ένας υποψήφιος δώσει 4 μαθήματα ειδικότητας, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει συνδυασμό σχολών και επιστημονικών περιοχών.
Το εθνικό απολυτήριο θα λαμβάνεται με βάση τον ενδοσχολικό βαθμό και λιγότερο τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία όμως θα μετρούν για την εισαγωγή σε σχολές.
 iPaideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου