«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΙΩΣΗ 20% ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

dictyo.gr


Οι μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών σε κόμματα, μητροπόλεις, OΤΑ και στο υπουργείο αποτελούν ανοιχτή πληγή για την εκπαίδευση

Φρένο στις αθρόες αποσπάσεις εκπαιδευτικών οε θέσεις διοίκησης υπόσχεται να βάλει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Όπως είπε χθες o υπουργός, στόχος είναι οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών να μειωθούν φέτος κατά 20%, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα σχολεία, όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες. Σημειώνεται ότι οι αποσπάσεις εκατοντάδων δασκάλων και καθηγητών σε πολιτικά κόμματα, μητροπόλεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμούς, καθώς και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας την ώρα που στα σχολεία τα κενά είναι χιλιάδες, αποτελούν ανοιχτή πληγή για την εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το καθεστώς των αποσπάσεων παραμένει εξυπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χθες στις αλλαγές που θα γίνουν στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν μετά από τρία χρόνια, δηλαδή θα εγκαινιαστούν από τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Γ' Γυμνασίου. Εμείς λέμε ότι θα επεξεργαστούμε ένα σχέδιο τουλάχιστον τριετίας με μεικτό σύστημα και για να το ολοκληρώσουμε θα κάνουμε συντηρητικά βήματα. Δεν χρειάζονται μαγκιές , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου (μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι), απευθύνοντας έκκληση για ευρεία συναίνεση. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα είναι σαφές το σχέδιο, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί. Αν δούμε του χρόνου ότι ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν θα πρέπει να τα αλλάξουμε , συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι το σημερινό εξεταστικό σύστημα είναι λειτουργικό και αδιάβλητο, αλλά δεν είναι αξιόπιστο. Ποια είναι η αξιοπιότια ενός συστήματος που πρέπει την Ιστορία να τη μάθεις απ' έξω για να γράψεις 20 , διερωτήθηκε, και τόνισε ότι στόχος των αλλαγών είναι να καλύπτονται όλοι οι τομείς στο Λύκειο και όχι το βάρος να ρίχνεται αποκλειστικά στα μαθήματα κατεύθυνσης έναντι του κορμού.
Χ. ΚΑΛΗΜΕΡΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου