«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
4η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - PATRAS IQ 2017
H 4η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-9 Απριλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση τόσο σε αριθμητικά όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, εξάντλησε κάθε προσδοκία των διοργανωτών και έδειξε πως η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, που έχει ως στόχο τη συνεργασία ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων για τη βελτίωση τής ανταγωνιστικότητάς τους και την πρόσκληση στους νέους να προχωρήσουν επαγγελματικά αξιοποιώντας την καινοτομία.
Τη φετινή χρονιά συμμετείχαν 120 εκθέτες που φιλοξενήθηκαν σε 88 περίπτερα, ενώ την επισκέφτηκαν πάνω από 7.000 άτομα. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 16 παράλληλες συνεδριακές εκδηλώσεις και workshops με 60 ομιλητές, ενώ οι εργασίες της υποστηρίχθηκαν από 89 εθελοντές. Στην Έκθεση παρουσιάστηκαν, τόσο σε εξειδικευμένους αποδέκτες όσο και στο ευρύ κοινό, η καινοτόμος και πρωτοποριακή γνώση που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας, αλλά και εταιρικά σχήματα και μονάδες που αξιοποιούν και εφαρμόζουν την παραγόμενη γνώση. Θυμίζουμε ότι η Έκθεση συνδιοργανώνεται από τα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας και συμμετέχουν όλα τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής που εποπτεύονται από τους παραπάνω φορείς. Αναλυτικά: http://www.patrasiq.gr/index.php
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου μας γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του (1977-2017), μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 (ώρες 18:00-20:00) και περιλαμβάνει, εκτός των χαιρετισμών των Αρχών του Πανεπιστημίου μας, της πόλης και της Περιφέρειας, μια ανασκόπηση της προσφοράς τού Τμήματος στη γεωλογική εκπαίδευση και έρευνα στη χώρα μας, ενώ θα πλαισιώνεται από μουσικό μέρος. Στο πλαίσιο των εορτασμών και υπό την  αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας το διάστημα από 26/4 έως 14/5/2017 πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο η βραβευμένη διεθνώς φωτογραφική έκθεση «Journey in the Labyrinth» της Θαλασσινής Δούμα (επιμέλεια: Νίνα Φραγκοπούλου).
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών διοργανώνουν το Β΄ Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «The Dramatic Changes on the Planet and the Hellenic Roots of Ecological Ethics» (Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής). Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, στις 10-13 Σεπτεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων της Ελλάδας και της αλλοδαπής. Προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν με εργασία, είτε μελετητές των σύγχρονων οικολογικών προβλημάτων είτε της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, καθώς και όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο να απευθυνθούν στον ιστότοπο του Συνεδρίου www.timelessgreece.org για λεπτομερείς πληροφορίες.
ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο πολυβραβευμένος και πρωτοποριακός σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Δημήτριος Τσατσούλης, ενώ ακολούθησε η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση του τιμώμενου, με θέμα: «Η Επιστροφή του Διονύσου».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, ο κ. Θ. Τερζόπουλος, σε συνεργασία με τον συνεργάτη του, ηθοποιό και σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, παρουσίασε τη σκηνοθετική του μέθοδο, μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, αποτελούμενο από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και πολλούς συμπολίτες μας.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός UPFM, ένα από τα πιο ζωντανά και παραγωγικά κύτταρα  του Πανεπιστημίου μας, που εκπέμπει διαδικτυακά (http://upfm.upatras.gr/) αλλά και στα ερτζιανά (συχνότητα 90.4MHz), αναζητά νέους μουσικούς παραγωγούς και συνεργάτες για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18. Τα μέλη της κοινότητας που ενδιαφέρονται, μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610-996675 (ώρες: 18.00-21.00) και 2610-996521. Αιτήσεις ενδιαφέροντος μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι και τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: upfm@upatras.gr
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΦΠΠ
Το ετήσιο φεστιβάλ των Πολιτιστικών Ομάδων των Φοιτητών του Πανεπιστημίου μας (ΠΟΦΠΠ) άνοιξε ήδη τις πύλες του και μας περιμένει σε χώρους του Δήμου Πατρέων και στον χώρο του ΑΣΤΟ – ΕΛΜΕ στο κέντρο της πόλης (Βαλτετσίου 3 – Μανιακίου 6). Το φεστιβάλ, που διαρκεί από τις 27 έως και τις 30 Απριλίου 2017,  περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικές, κινηματογραφικές, χορευτικές και εικαστικές δράσεις, φωτογραφία, λογοτεχνία και ρητορική. Στόχος του φεστιβάλ αποτελεί το άνοιγμα των ΠΟΦΠΠ τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην πόλη, καθώς  και η αρμονική συνύπαρξη, γνωριμία και συνεργασία των διάφορων ομάδων μεταξύ τους. Αποτελεί τη μεγαλύτερη και συλλογικότερη δράση των ΠΟΦΠΠ, καθώς για να υλοποιηθεί συμμετέχουν και συνεργάζονται όλες οι ομάδες. Περισσότερα στο: https://www.facebook.com/pofpp/?fref=ts
ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
Την Κυριακή, 30/4/2017, στις 17:45, μια ομάδα ερευνητών και φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας, μαζί με καλλιτέχνες από τον χώρο των αναπαραστατικών τεχνών και μουσικούς, θα συναντηθούν στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Βούντενη Πατρών, με στόχο να δώσουν από κοινού μια σιωπηλή – βιωματική απάντηση σε ένα από τα πιο διαχρονικά θεατρολογικά ζητήματα, το ζήτημα της ταφής στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Οι θεατές της παράστασης θα κληθούν να ακολουθήσουν μια διαδρομή μέσα στο νεκροταφείο και να συνδιαλλαγούν παράλληλα με τα in situ αρχαιολογικά ευρήματα όσο και τη θεατρική τελετή–performance. Αναλυτικά: http://www.theaterst.upatras.gr/?page_id=5864
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΜ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Φετιχιέ Τζαμί της Ναυπάκτου στις 6 Απριλίου και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της 1ης φάσης του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση και Προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου», που εκπονείται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου μας, συνεχίζεται έως τις 11 Ιουνίου 2017 (επισκέψιμη από Πέμπτη έως και Κυριακή, ώρες: 19.00-21.00). Η συγκεκριμένη έρευνα αποβλέπει στον προσδιορισμό των διαδοχικών φάσεων εξέλιξης του πολεοδομικού ιστού και των κινητήριων παραγόντων που διαμόρφωσαν τη σημερινή δομή της πόλης της Ναυπάκτου προκειμένου να γίνει κατανοητή η δυναμική της, με απώτερο σκοπό έναν ουσιαστικό μελλοντικό σχεδιασμό που θα εξασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και μνημείων. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμβαλλόμενοι είναι ο Δήμος Ναυπακτίας ως κύριος του έργου, το Πανεπιστήμιο Πατρών ως φορέας υλοποίησης (υπεύθυνος ο Αναπλ. Καθηγητής Στ. Μαμαλούκος), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εποπτεύουσα αρχή και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα: www.enaf.gr. Ευκαιρία για επίσκεψη στη γειτονική μας πόλη το Σαββατοκύριακο.
Από την Πρυτανεία ⎯ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου